SPOŠTOVANI ČLANI IN PRIJATELJI!

Zagreb, 7. oktober 2014

V oktobru burja, mraz, januarja sončen čas.

EKSKLUZIVEN DOGODEK

15. oktober 2014 ob 19. uri (sreda)

POGOVORNI VEČER Z

MATJAŽEM KEKOM

V sklopu Pogovornih večerov v Slovenskem domu, ki jih vodi Tanja Borčić Bernard, bomo gostili Mariborčana, nekdanjega nogometaša, danes pa trenerja Nogometnega kluba Reka Matjaža Keka. Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance je konec februarja lani prevzel trenerski položaj v NK Reka, s katerim je letos dosegel kar dva velika uspeha: naslov Hrvaškega pokalnega prvaka ter uvrstitev v skupinski del lige Evropa. Matjaž Kek je trenutno najbolj popularen nogometni trener na Hrvaškem, pa tudi najbolj popularen Slovenec, ki živi in dela na Hrvaškem. O vsem tem bo tekla beseda v našem pogovornem večeru. Vljudno vabljeni!

22. oktober 2014 ob 19. uri (sreda)
LITERARNI VEČER V ČAST ARHITEKTA VIKTORJA KOVAČIĆA
Letos mineva 140 let od rojstva in 90 let od smrti Viktorja Kovačića, ki je za Hrvate to, kar je za Slovence Jože Plečnik. Ikona moderne arhitekture. Ob tej priložnosti pripravljamo literarni večer na katerem bo znani zagorski književnik Božidar Brezinščak Bagola predstavil svoj najnovejši roman V senci lepote, ki ga je posvetil očetu moderne hrvaške arhitekture. Kovačić se je rodil v Ločen Dolu pri Rogatcu. Avtor v romanu pripoveduje osebno usodo velikana hrvaške arhitekture, ki je burno in ustvarjalno živel. Odlomke iz romana bo bral igralec Kristijan Potočki. O knjigi in slavnemu arhitektu bo spregovoril predsednik Društva hrvaških književnikov Božidar Petrač, dogajanje pa bo popestril nastop pevskega zbora iz Huma na Sotli.

29. oktober 2014 ob 19. uri (sreda)
DAN REFORMACIJE
Ob slovenskem prazniku dnevu reformacije, bo univerzitetni profesor dr. Alojz Jembrih imel predavanje o zaslugah Primoža Trubarja pri hrvaškem prevodu Novega testamenta. Primož Trubar je osrednja osebnost slovenskega protestantizma, ki je leta 1550 napisal katekizem – prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh. Ob praznovanju slovenskega knjižnega jezika vas vabimo tudi na tradicionalno Trubarjevo malico.

85-LETNICA SLOVENSKEGA DOMA

Priprave za osrednjo proslavo ob 85-letnici Slovenskega doma,
ki bo 5. decembra v dramskem gledališču Gavella, potekajo.
Ali se pripravljate tudi Vi?

SLOVENSKI DOM – NAŠ DRUGI DOM