SPOŠTOVANI ČLANI IN PRIJATELJI!

Zagreb, 9. oktober 2012

Beseda je vse: preseka, odira, izdela, oblikuje. Te pretrese, znori, ozdravi
ali pokonča. V njeni moči je, da napihne ali omeji, dušo vznemiri ali umiri.

 

17. oktober 2012 ob 19. uri (sreda)
RAZSTAVA ROK ZELENKO – GENESIS IN PREDSTAVITEV KNJIGE
Slovenski dom želi s programi, ki jih organizira med drugim predstaviti člane ostalih slovenskih društev na Hrvaškem. Tokrat bomo predstavili znanega slikarja iz slovenskega kulturnega društva Istra iz Pulja Roka Zelenka. Rodil se je leta 1951 v Ljubljani kjer je diplomiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost. Ukvarja se s slikarstvom, keramiko, grafičnim oblikovanjem in publicistiko. Živi in dela v Izoli in Grožnjanu. Predstavil se bo s ciklom slik v akrilni tehniki in monografijo Grožnjan – Istrsko mesto umetnikov, ki jo je objavil letos.

25. oktober 2012 ob 19. uri (četrtek)
DAN REFORMACIJE
Ob slovenskem prazniku reformacije si bomo ogledali kratki dokumentarni film Tu malajne ni vse proč palu. Film govori o “krovaških” (hrvaških) slikarjih, ki so poslikali vrsto cerkva južno od Ljubljane. O njih je pisal Primož Trubar leta 1575. Na ogled bo tudi zanimiva razstava o skupini hrvaških slikarjev (Maršička skupina, 1. polovica 16. st.), o katerih poroča Primož Trubar, o izdelavi in restavriranju fresk ter pomenu ohranjanja umetnostno-zgodovinske dediščine. Sledilo bo druženje ob tradicionalni Trubarjevi malici. Vabljeni!

7. november 2012 ob 19. uri (sreda)
PREDSTAVITEV CELOVITEGA PREVODA VALVASORJEVE SLAVE VOJVODINE KRANJSKE
Slava vojvodine Kranjske (Die Ehre des Hertzogthums Crain) je eden izmed simbolov slovenstva, temeljni kamen slovenske zgodovine, polihistorsko delo, ki je izšlo leta 1689 v Nürnbergu v nemščini in velja za največje delo barona Janeza Vajkarda Valvasorja ter še danes za eno izmed najpomembnejših znanstvenih del o Sloveniji. Celoten prevod najpomembnejšega znanstvenega in umetniškega dela naše preteklosti bodo predstavili: prevajalec iz nemščine Primož Debenjak, urednik Tomaž Čeč in strokovnjakinja za antikvarno gradivo Stanka Golob. Za glasbeni in dramski vložek bosta poskrbela Bojana Čibej in Sinjo Jezernik.

PEVSKI ZBOR
vabi k sodelovanju vse z lepim glasom, dobro voljo
in željo po druženju in petju.
VSE INFORMACIJE SO NA VOLJO V TAJNIŠTVU
VSAK DELAVNIK OD 10. DO 13. URE, RAZEN PONEDELJKA!

V KRATKEM PRIPRAVLJAMO ZA VAS

– 3. MUSIC EXTREM FESTIVAL
– ALPINISTIČNI ČETRTEK
– OBELEŽENJE DNEVA GENERALA RUDOLFA MAISTRA

SLOVENSKI DOM – NAŠ DRUGI DOM