U etnološkoj radionici pod nazivom Etnološko blago Slovenije i Hrvatske, prisjetili smo se starih, gotovo izumrlih obrta i etnološke baštine.

Sudionici programa prikazali su kako se nekad živjelo i radilo. Podsjetili su nas i na blago kojeg je sposobna stvoriti ljudska ruka i na želju da se prošlost naših starih ne zaboravi.

Duplo, PišeceFolklorna skupina Duplo iz Pišeca, koja djeluje od 1987. godine je u gorenjskim narodnim nošnjama otplesala plesove iz Gorenjske koji su se plesali na prijelazu 19. i 20. stoljeća u središnjoj Sloveniji. Po sjećanju i fotografijama starijih žitelja iz Pišeca te uz pomoć etnologinje Marije Makarovič oblikovali su pišečku (štajersku) nošnju. U njoj su plesali štajerske plesove koji su karakteristični za jugoistočni dio Štajerske.

Vertikalni tkalački stan na kojem u Ma-Li izrađuju platno za narodnu nošnjuTamara Krklec iz obrta Ma-La iz Kerestinca već dugi niz godina izrađuje i restaurira hrvatske narodne nošnje. Pritom koristi ručno izrađeni materijal kojeg tka na starom drvenom tkalačkom stanu. Publici je pokazala kako se strpljivo na tkalačkom stanu izrađuje tkanina za narodnu nošnju. Svi članovi obitelji Krklec bili su obučeni u slikovite narodne nošnje iz Slavonije koje su sami izradili.

Košare i glinene posude koje su napravile vrijedne ruke Adama KljučevšekaAdam Ključevšek iz Radeča i njegov kolega Vilko prikazali su dio slovenske pletarske baštine. Spretnim rukama izrađuju koševe od šiba i razne glinene posude. Njihove susjede Lojzka i Lenka za ženski su dio publike izrađivale bukete i aranžmane od krep-papira i božićne ukrase od tijesta.

Mladi iz folklorne sekcije KUD Antun Mihanović iz Klanjca u zagorskim su nošnjama plesali zagorske plesove. Iznenadili su i razveselili nas i jednim slovenskim plesom kojeg su priredili posebno za ovu prigodu.

Folklorna sekcija KUD Antun Mihanović s voditeljicom i direktoricom Turističke zajednice Klanjca, Snježanom Ricijaš.

Folklorna sekcija KUD Antun Mihanović s voditeljicom i direktoricom Turističke zajednice Klanjca, Snježanom Ricijaš.