U Zagrebu je 15. travnja, u 88. godini preminuo skladatelj, dirigent, pjevač i zborovođa, prof. Vinko Glasnović.

Vrsni poznavatelj i ljubitelj slovenske sakralne glazbe a i slovenskoga jezika, uspješnu suradnju sa Slovenskim domom Zagreb počeo je nakon umirovljenja 1993. godine, kad je preuzeo vođenje pjevačkoga zbora duhovne sekcije Anton Martin Slomšek. Rođen je 6. rujna 1933. godine u Janjevu (Kosovo), školovao se u više gradova, pa i u Skopju, Zagrebu i Ljubljani gdje je na Glazbenoj akademiji diplomirao pjevanje i dirigiranje kod profesora Cirila Cvetka. Dugi niz godina predavao je glazbeni odgoj i kulturu u brojnim osnovnim i glazbenim školama diljem Hrvatske, bio je ravnatelj glazbene škole Vatroslav Lisinski u Bjelovaru i osnovne škole Antun Branko Šimić u Zagrebu.

Profesor Glasnović bio je zborovođa brojnih zborova u Sloveniji i Hrvatskoj, njegov opsežan skladateljski opus krase prije svega zborska i vokalna glazba. Na slovenskom jeziku je priredio i uglasbio nekoliko Slomšekovih pjesama i pjesama drugih slovenskih autora, a tri mise koje je skladao na latinskom, od kojih je jedna posvećena Antonu Martinu Slomšeku, bile su neizostavan dio repertoara koje je pjevački zbor duhovne sekcije Anton Martin Slomšek izvodio na svojim nastupima.

Za svoj predani rad primio je brojne nagrade i priznanja, među njima Srebrnu i zlatnu Gallusovu značku Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti i Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi.

Ispraćaj poštovanog prof. Vinka Glasnovića bit će u krugu obitelji. (akm)