U Slovenskome domu u Zagrebu, otvorena je 21. rujna izložba o genijalnom i svestranom Slovencu Stanku Bloudeku. Predsjednik VSNM GZ Darko Šonc je, otvarajući izložbu, istakao  kako organizator događaja VSNM GZ takvim izložbama nastoji sačuvati naše zaslužne sunarodnjake od zaborava.

U ime Tehničkog muzeja Slovenije koji je 2009. godine povodom 50. godišnjice smrti Stanka Bloudeka pripremio tu izložbu, govorila je zamjenica direktora Irena Marušič.
Puno zanimljivosti o samoj izložbi, djelu i životu svestranoga sportaša, letačkog pionira, konstruktora, izumitelja i graditelja koji je najviše poznat po skijaškoj velikanki na Planici, ispričao je autor izložbe-povjesničar umjetnosti i novinar dr. Sandi Sitar.

Otvorenju su nazočili i dekan Fakulteta prometnih znanosti iz Zagreba Ernest Bazijanac, izaslanica predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Radica Jurkin, Urška Potočnik iz Slovenskoga veleposlanstva u Zagrebu, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Željko Zaninović, Anna Lhotakova iz Češkog veleposlanstva, pripadnici zagrebačkih nacionalnih manjina i drugi. Izložba se može razgledati do 30. rujna. (a.k.m.)

Vijeće je ovom prigodom priredilo prospekt na hrvatskom i slovenskom jeziku. (544 KB) pdf