Zagreb – U Slovenskom domu svečano je otvorena izložba Slovenci u Zagrebu: Zagrepčani slovenskih korijena, koju su u studenome prošle godine u suradnji sa Slovenskim domom i Vijećem slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba već predstavili u Sveučilišnoj knjižnici Maribor.

Izložba je sadržajem nastavak projekta Slovenci u Varaždinu, kojeg je Sveučilišna knjižnica Maribor realizirala 2010. godine u suradnji s neumornom ambasadoricom slovenske kulture iz Varaždina, Dunjom Bezjak. U izložbenomim prostorima Sveučilišne knjižnice Maribor u razdoblju od 9. studenoga do 12. prosinca 2011. bila je postavljena izložba o uglednim zagrebačkim Slovencima u drugoj polovici 20. stoljeća do danas, koju je dopunjavala izložba grafika akademskog slikara Vasilija Josipa Jordana i izložba fotografija Marije Braut.

Plejada poznatih Zagrepčana slovenskih korijena

U istom opsegu postavljena je u Slovenskom domu u Zagrebu, u razdoblju od 23. svibnja do 5. lipnja 2012. To je mozaik pojedinaca iz kulturnog, javnog, umjetničkog i znansvenoga područja. Svima su zajednički slovenski korijeni i povezanost sa Slovenijom te njihovi uspjesi i široka prepoznatljivost. Isječcima iz svoga života i bogatim stvaralačkim opusom pojedinci predstavljaju različite životne putove, kulturne, umjetničke i znanstvene uspjehe. Proizlaze iz naše sredine i većina ih je i danas povezana sa Slovenijom, kako obiteljskim vezama tako i svojim djelima. Postali su dio zagrebačke ili šire hrvatske stvaralačke sredine i života, no svjesni svoga slovenskog podrijetla.

Razgledati se mogao rad i život 29 poznatih i uglednih zagrebačkih Slovenaca koji su u prošlosti pa sve do danas imali važnu ulogu u javnom životu Zagreba i Hrvatske. Tom prigodom izdan je i slovensko-hrvatski prospekt o izložbi. Otvorenje izložbe obogatila je glazbena točka koju su izvele violinistica Sausan Husein i pijanistica Renata Hil.

Brojnim posjetiteljima među kojima je bila i izaslanica zagrebačkog gradonačelnika, Elizabeta Knorr, obratio se predsjednik Slovenskoga doma i VSNM GZ Darko Šonc, koji je zahvalio Meliti Forstnerič-Hajnšek, (prije nekoliko godina je s Dunjom Bezjak došla na ideju o Zagrebačkim Slovencima), sukreatorica izložbe Dunja Bezjak, autorica izložbe Vlasta Stavbar, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Maribor Zdenka Petermanec te slovenski veleposlanik u RH Vojko Volk i hrvatski veleposlanik u RS Svjetlan Berković, koji su otvorili izložbu. Dojmove sa zanimljive izložbe završavamo mislima Dunje Bezjak: “Samo ljudi otvorenoga srca i duše odlaze iz doma i negdje drugdje spletu gnijezdo te sagrade dom. Nikad nećemo saznati bi li postali to što jesu ako ne bi bili tamo gdje jesu.” (a.k.m.)

Na izložbi su predstavljeni sljedeći Zagrepčani slovenskih korijena:

kornist Prerad Detiček, glumac Ivica Kunej, botaničar dr. Zvonimir Devidé, glumica Sanda Langerholz-Miladinov, povjesničarka dr. Cvetka Knapič-Krhen, arhitekt dr. Igor Toš, pravnica i književnica Dragica Ana Würth-Brodnjak, umjetnik Denis Krašković, fotografkinja Marija Braut, akademski slikar Vasilj Josip Jordan, prevoditeljica Nina Sokol, neurokirurg dr. Andrej Kogler, koreograf i baletan Milko Šparemblek, mirovna aktivistica Vesna Teršelič, novinar i esejist dr. Danko Plevnik, biologičarka dr. Sibila Jelaska, violinistica Sidonija Lebar, glumac Josip Bobi Marotti, povjesničar dr. Zdenko Radelić, prevoditeljica i književna kritičarka Jagna Pogačnik, veterinarka dr. Jasna Obradović, reumatologinja dr. Nada Zenić, filozofkinja i prevoditeljica Nadežda Čačinovič, predsjednik Slovenskog doma Darko Šonc te potomci Zofke Kveder: književnica Sanja Pilić, koreografkinja Tihana Škrinjarić, književnica Sunčana Škrinjarić, glazbenik Mario Škrinjarić i fotografkinja Vladimira Spindler.