Kulturno prosvjetno društvo Slovenski dom Zagreb, najstarije je društvo Slovenaca u Europi koje bez prekida djeluje još od 1929. godine. Društvo je na području današnje Republike Hrvatske djelovalo u četiri državne tvorevine, od razdoblja Kraljevine Jugoslavije do Republike Hrvatske.

Različite političke okolnosti diktirale su načine i ograničenja njegova djelovanja. Prvo je razdoblje osobito  zanimljivo, budući da su se tada postavljali temelji Društva koji su bili dovoljno čvrsti da su podnijeli sve poteškoće koje su ga pratile na njegovu dugogodišnjem putu.

Osnivač društva koje se tada zvalo Narodna knjižnica i čitaonica, bio je dr. Fran Zavrnik.
Rođendanom Društva smatra se 9. studenoga 1929. godine kad je pravila Narodne knjižnice i čitaonice potvrdio “Veliki župan zagrebačke vlasti”.

U razdoblju između Prvog i Drugoga svjetskog rata, djelovanje Društva bilo je izuzetno plodno te je povezalo gotovo sve zagrebačke Slovence i njihove prijatelje. Tijekom Drugoga svjetskog rata kad je djelovanje Društva zabranila tadašnja vlast Nezavisne države Hrvatske, društveni duh nije posve zamro, budući da su zagrebački Slovenci u društvenim prostorijama pomagali zemljacima koji su bili prognani iz Slovenije. U godinama nakon Drugog svjetskog rata, Društvo je doživjelo mnogo uspona i padova, proživljavalo je teške dane zbog povremenih unutrašnjih  razdora koji su bili posljedica društvenih i državnih promjena. Nakon raspada SFRJ te nastanka Republike Slovenije i Republike Hrvatske, Društvo je svoje djelovanje usmjerilo prema ostvarivanju ideje da bi Slovenski dom postao dom svih Slovenaca u Zagrebu i svih onih koji se rado druže s nama. Ta ideja snažno je živa u srcima naših članova i njihovih prijatelja.

U devet desetljeća djelovanja doživjelo je mnogo uspona i padova ali je ipak ostalo sjecište zagrebačkih Slovenaca i njihovih prijatelja.

Ponosni smo jer čuvamo slovenstvo u Zagrebu!

Posjetite nas!

Pratite najave popodnevnih i večernjih događanja, tada je u našem društvu najživahnije!

“V mestu lepem, ki nahaja
se pod Zagrebško goro,
dom slovenski, košček raja,
vedno drugi dom nam bo.”

Marijan Horn

Slovenski dom – naš drugi dom!

Predsjednik je Darko Šonc.
Masarykova 13, 10000 Zagreb
Telefon: +385 (0)1 4855-171
Telefaks: +385 (0)1 4855-171
E-mail: slovenski-dom@zg.t-com.hr

Uredovno vrijeme tajništva: utorak i četvrtak od 10.00 do 13.00 h, četvrtak od 17.00 do 19.00 h.

OIB: 04029121361, IBAN: HR31 2340 0091 1100 1538 8