Zagreb – U povodu 100. obljetnice smrti slovenskog pisca i dramatičara Ivana Cankara, u Slovenskom domu upriličen je stripovskokazališni performans “Cankar u stripu” i postavljena izložba stripovskih ilustracija koje su publici različitih generacija približile crtice iz Cankareva života i njegove priče “Sluga Jernej i njegovo pravo”, “Moj život” i dramu “Sluge”.
U performansu su sudjelovali autori stripova: pisac za djecu Andrej Rozman Roza, urednik na radiju i novinar Žiga X Gombač te prevoditelj, reper i stand-up komičar Boštjan Gorenc Pižama.
“Sva trojica imaju dobre spisateljske i glumačke sposobnosti”, rekao je voditelj projekta Uroš Grilc te dodao da su Rozman, Gombač i Gorenc, svaki na svoj način, interpretirali Cankarova djela.
Stripovske ilustracije djelo su: Tanje Komadine, Igora Šinkovca i Damijana Stepančiča.
I dok su autori stripa ostali vjerni Cankarovoj drami “Sluge” na čak 181 stranici stripa “Sluge-kad anđeli klonu”, Cankarova djela “Sluga Jernej i njegovo pravo” i “Moj život” dobili su aktualne konotacije u stripovima “Sluga Jernej i pasje pravo” i “Moj lajf”. U performansu se moglo čuti da je Ivan Cankar prvi slovenski pisac koji je mogao živjeti od pisanja i druge zanimljivosti iz piščeva života.
Grilc je istaknuo kako su, kroz stripovsko-kazališni performans i stripove, željeli probuditi i interes za čitanje Cankara i čitanje stripova.
“Namjera nam je bila pokazati da je Cankar blizak različitim generacijama i uvijek ponovno zanimljiv”, rekao je te dodao da je Ivan Cankar autor kojeg uvijek iznova treba otkrivati.
Sjećanje na najvećeg slovenskog pisca, u povodu Cankareve godine, priredili su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba. U ime Vijeća autorima je zahvalila Agata Klinar Medaković jer su kroz vrhunsku izvedbu zagrebačkim Slovencima na zanimljiv način približili Ivana Cankara.

Ivan Cankar (1876. Vrhnika – 1918. Ljubljana) slovenski je pisac, pjesnik i dramatičar, začetnik modernizma u slovenskoj književnosti. Afirmirao je novi način pisanja u kojem prevladavaju svijest o materijalno i socijalno zatiranom narodu i čovječanstvu i čovjekovom unutarnjem svijetu. Autor je više od književnih djela u kojima je najviše pisao o nacionalnim, socijalnim i modernim temama. S pisanjem je počeo još u srednjoj školi, pisao je uglavnom poeziju pod utjecajem pisaca iz razdoblja romantizma.

Cankar je bio prvi autor na slovenskom jeziku koji je mogao živjeti isključivo od pisanja. Njegov rad i osobni pogled na svijet su imali veliki utjecaj na tri glavna književna pravca u slovenskoj književnosti između 1918. i 1945. društveni realizam liberalne ljevice i marksističkih autora, ekspresionizam katoličkih autora i avangardizam. Smatra se ocem modernog slovenskog kazališta. Bio je osobito utjecajan kao dramatičar, a njegov utjecaj se mogao primijetiti kod mnogih slovenskih dramskih pisaca i scenarista.
Njegova djela su za vrijeme života bila prevedena na češki, finski, hrvatski, njemački, ruski i srpski, a nakon smrti i na engleski, francuski, talijanski, rumunjski, bugarski, mađarski, poljski, slovački, albanski i turski.
Brojni trgovi, ulice, javne zgrade i institucije u Sloveniji su nazvane po Ivanu Cankaru, a njegov lik se od 1994. do 2007. nalazio na novčanici od 10.000 tolara. (HINA)

Foto: akm