Predsjednici vijeća i predstavnici svih 18 nacionalnih manjina u Zagrebu potpisali su danas u Staroj gradskoj vijećnici sporazum o osnivanju Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba za mandatno razdoblje 2011-2015.

Sporazum su potpisali predsjednici vijeća albanske, bošnjačke, crnogorske, češke, makedonske, mađarske, romske, slovenske i srpske te predstavnici bugarske, njemačke, poljske, rusinske, ruske, slovačke, talijanske, ukrajinske i židovske nacionalne manjine.

U ime Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba sporazum o osnivanju Koordinacije potpisao je predsjednik Darko Šonc.

Na konstituirajućoj sjednici Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba za predsjednika je izabran Zoltan Balaž-Piri, predsjednik vijeća mađarske nacionalne manjine Grada Zagreba. Za potpredsjednika iz redova vijeća izabran je Raman Fazlievski, zamjenik predsjednika vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba, a za potpredsjednika iz redova predstavnika Raško Ivanov, predstavnik bugarske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Novi Zakon o registru

“Koordinacija može i treba biti subjekt svake javne rasprave o pitanjima nacionalnih manjina, inicijator rješavanja manjinskih problema i partner tijelima vlasti, organizacijama civilnoga društva i drugim domaćim i međunarodnim organizacijama i institucijama u svim pitanjima koja su od interesa za nacionalne manjine”, istaknuo je novoizabrani predsjednik Balaž-Piri. Koordinacija se mora registrirati i, temeljem novoga Zakona o registru te dobiti i pravnu osobnost, rekao je Balaž-Piri.
Ona će, kazao je, ukazivati na probleme, reagirati priopćenjima za javnost i na druge načine u slučajevima kršenja ljudskih i manjinskih prava pojedinca ili pojedinih nacionalnih manjina te zagovarati primjenu najviših međunarodnih standarda zaštite i promocije manjinskih i drugih ljudskih prava.
Podsjetio je kako su temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prije osam godina izabrana prva vijeća i predstavnici nacionalnih manjina, a na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2003. godine, u Zagrebu je osnovana prva Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba. “Koordinacija je to čiju 8. obljetnicu osnivanja obilježavamo danas i čije jedinstvo su svih devet vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba danas reafirmirali svojim potpisima na novi sporazum”, istaknuo je Balaž-Piri. Posebno je zahvalio dosadašnjim predsjednicima Koordinacije Davidu Orloviću (2003-2007.) i Darku Šoncu (2007-2011.).

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba potpisuje sporazum o osnivanju Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba.Foto: m.m.b.

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba potpisuje sporazum o osnivanju Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba.Foto: m.m.b.

Nazočnima su se na svečanosti obratili predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske: Aleksandar Tolnauer i zastupnik i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Davor Bernardić. (HINA, a.k.m.)