U Aleji pjesnika na zagrebačkom jezeru Bundek, svečano je otkriven spomenik slovenskom  pjesniku Francu Prešernu. Postavljanjem spomenika Republika Slovenija i slovenska nacionalna manjina u Hrvatskoj obilježavaju 30. obljetnicu neovisnosti Slovenije. Inicijativu za podizanje spomenika dalo je 2016. godine Veleposlanstvo Republike Slovenije, koje je u suradnji sa Slovenskim domom Zagreb, podiglo spomenik.

Predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, između ostalog je istaknuo: „Slovenci u Zagrebu sad imaju dva doma, stari Slovenski dom Zagreb u Masarykovoj ulici i novi dom u prekrasnom parku Bundek“, te se zahvalio Gradu Zagrebu, Hrvatskoj i Sloveniji. Gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, u svom je govoru rekao da je ovo veliki dan za Hrvatsku i Sloveniju i za jačanje prijateljskih odnosa naših država i gradova.

Nakon kulturnoga programa u kojem su nastupali Zlatko Ožbolt, Tadej Pišek, Marjan Krajna, Matic Zakonjšek i Ivana Miletić, predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije, Borut Pahor, otkrili su spomenik Francu Prešernu. (akm)

Više u Novom odmevu 77.

Foto, video: Antun Bukovec