Zagreb – 4. veljače 2016.      Slovenski kulturni praznik – Prešernov dan svečano je obilježen još jednom iznimnom izložbom u Slovenskom domu, koja je nastala prošle godine u povodu 50. obljetnice Borštnikovog susreta. Mariborski fotograf Ivan Vinovrški marljivim i strpljivim radom na prikupljanju fotografija glumaca koji su nagrađeni Borštnikovim prstenom (najprestižnija slovenska nagrada za glumačka postignuća, nagrada za životno djelo koja se od 1970. godine dodjeljuje kao vrhunac najvećeg i najstarijeg slovenskog kazališnog festivala, Borštnikovog susreta), objedinio je 45 crno-bijelih portreta.

Posebno iznenađenje priredio je dugogodišnji predsjednik vijeća Borštnikovog susreta Tone Partljič, koji je detaljno i duhovito prepričavao zgode i događaje iz povijesti Borštnikovog susreta, razgovarajući s dobitnicima Borštnikovog prstena glumicom Miladom Kalezić (dobitnica 2011. godine) i glumcem Petrom Ternovšekom (dobitnik 2010. godine). Prešernov dan Milada Kalezić obogatila je interpretacijom  prvog soneta Soneta nesreće, O, Vrba, srečna, draga vas domača, dok je Peter Ternovšek na slovenskom recitirao pjesmu Zvonimira Baloga.

Organizatori vrlo dobro posjećene izložbe bili su Slovenski dom, Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj uz suorganizatore, kulturno društvo Mariborska literarna družba i Hrvatsko kulturno društvo u Mariboru. (akm)

Darko Sonc

Pozdravne riječi predsjednika Slovenskog doma i VSNM GZ Darka Šonca. Foto: akm

Marjan Pungartnik

Moderator otvorenja izložbe “Borštnikovi prstanci 1970-2015.”, pjesnik i svestrani kulturni djelatnik Marjan Pungartnik. Foto: akm

Marko Rakovec

Privremeni otpravnik poslova Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Marko Rakovec: „Veleposlanstvo veseli što je suradnja na području kulture između Slovenije i Hrvatske izuzetno intenzivna, gotovo uzorna, te na taj način snažno nadilazi pojedinačne političke nesporazume između naroda, a koji su nažalost medijski eksponiraniji od kulturne suradnje.“ Foto: akm

Sime Ivanjko

Počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Sloveniji prof. dr. sc. Šime Ivanjko. Foto: akm

Ivan Vinovrski

Autor izložbe mariborski fotograf Ivan Vinovrški, inače rodom iz Virovitice. Foto: akm

Peter_Milada_Tone

Peter Ternovšek, Milada Kalezić i Tone Partljič (s lijeva). Foto: akm

prstanMiladarazstavaBorstnik2Borstnik1publika1