Na poziv Slovenskog doma u petak, 16. prosinca 2016. godine, Zagreb je posjetio slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Lojze Peterle. Predsjednika prve demokratski izabrane slovenske vlade i dva puta ministra vanjskih poslova Peterla je u pratnji predsjednika Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj Darka Šonca, prvo primio predstojnik Savjeta za nacionalne manjine u Hrvatskoj Aleksandar Tolnauer, koji je gostu predstavio djelovanje Savjeta te odnos hrvatske države do nacionalnih manjina.
Peterlea je nakon toga u palači Dverce primio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. U razgovoru su najviše pažnje posvetili institucionalnoj brizi Grada Zagreba za manjinske zajednice.
Lojze Peterle bio je i gost večernjeg razgovora u Slovenskom domu gdje se prisjetio svoje uloge u osamostaljenju Slovenije, uspješnog sudjelovanja s hrvatskim vlastima u tim danima, današnjih odnosa između Slovenije i Hrvatske te o izazovima zajedničke europske politike, s kojima se danas suočava kao zastupnik u Europskom parlamentu. Dotaknuo se i svojih iskustava u liječenju raka te svojih hobija, letenja, pčelarstva i igranja na usnu harmoniku, s čime je na kraju večera i uveselio prisutne te unio pregršt veselja i sreće u Slovenski dom. Večernjem razgovoru prisustvovao je i bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić, veliki prijatelj Peterlea, koji je o gostu rekao sve najbolje i na taj način još dodatno obogatio posjet Lojza Peterlea u Zagrebu. (tbb)

Gostu su osim Tanje Borčić Bernard pitanja postavljali i posjetitelji. Foto: Antun Bukovec

Fotografija za sjećanje na susret u Zagrebu, bivše kolege premijeri Lojze Peterle i Franjo Gregurić s veleposlanicom dr. Smiljom Knez. Foto: Antun Bukovec