Zagreb – U povodu slovenskoga kulturnog praznika – Prešernovog dana, u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta predstavljena je knjiga o izuzetnom opernom umjetniku, Josipu Križaju (Vevče pokraj Ljubljane, 5. ožujka 1887. – Zagreb, 30. srpnja 1968.), jednoj od najvećih umjetničkih ličnosti koje su u hrvatskoj operi djelovale u cijeloj njezinoj gotovo stoljeće i pol dugoj povijesti. Knjigu Josip Križaj umjetnik ispred svojega vremena, izdali su Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, a sadrži i mini cd na kojemu Križaj uz orkestar izvodi Molitvu i smrt Sulejmana, Ivana pl. Zajca.

Knjiga je kruna višegodišnjega rada vrhunske poznavateljice operne umjetnosti, Marije Barbieri koja je na predstavljanju govorila o važnom i poticajnom doprinosu Josipa Križaja hrvatskoj glazbenoj produkciji te pročitala osvrt dirigenta Vladimira Kranjčevića na Križajevo djelo.

Nazočnima, među kojima je bila i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj, Smiljana Knez, gosti iz KUD Jože Gostič iz Homeca, ugledni glazbeni umjetnici i članovi slovenske zajednice, obratili su se predsjednik Slovenskoga doma i VSNM GZ, Darko Šonc i intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta, Dubravka Vrgoč, između ostalog govoreći biranim riječima o velikom umjetniku koji je zauvijek zabilježen u povijest hrvatske glazbene reprodukcije. (akm)

Više u Novom odmevu 65.

Foto: SŠ