Slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, ove je godine prvi put obilježen uz spomenik Franca Prešerna, koji je prošle godine otkriven na zagrebačkom jezeru Bundek.
Kulturnim programom posvećenom poeziji najvećega slovenskog pjesnika, mladi slovenski pjevač Matic Zakonjšek i gitarist Ivan Šimatović uveličali su svečanost koju su priredili Slovenski dom Zagreb i Veleposlanstvo Republike Slovenije. Tom prigodom veleposlanik Vojislav Šuc i predsjednik Slovenskoga doma Zagreb i VSNM GZ, Darko Šonc, položili su vijenac na Prešernov spomenik.
U svom obraćanju veleposlanik Vojislav Šuc istaknuo je da Prešernov spomenik doprinosi jačanju identiteta slovenske manjine u Hrvatskoj te simbolizira spone između Slovenaca i Hrvata, dok je Darko Šonc između ostalog rekao kako je ovo mjesto novo sastajalište ne samo Slovenaca, već i Zagrepčana i svih onih koji vole prirodu i poštuju mir: „Izuzetno sam veseo da smo se danas sastali na ovome mjestu, jedino što nedostaje je prešerno, što znači posebno sretan, razdragan. Želim da naše druženje bude prešerno i da današnji dan zapamtimo kao takav – prešeren.“
Na svečanosti su se okupili pripadnici slovenske zajednice, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, Barbara Riman, predstavnici slovenskoga Veleposlanstva i ostali gosti. (akm)

Više u Novom odmevu 78.

Foto: Antun Bukovec, akm