Već treći put zaredom Vijeće SNM GZ realiziralo je projekt Duga prijateljstva u kojemu su sudjelovali učenici i profesori iz OŠ Brežice, OŠ Ivana Cankara iz Zagreba i učenici češke dopunske škole Češke besede Zagreb.

Osnovna namjena ovoga projekta je druženje i povezivanje mladih iz Slovenije i Hrvatske. U kulturnom programu s književnikom Tonom Partljičem obilježen je Svjetski dan knjige čija je osnovna namjena širenje kulture čitanja, osobito među mladima.

Oni učenici, među njima je bio i član Slovenskog doma, Stanislav Mlinar, koji su pročitali najviše knjiga, primili su priznanje i knjigu. U OŠ Brežice su u devetogodišnjem školovanju naziv najbolje čitačice “zaradilo” čak šest učenica: Delfina Bariša 9.a, Tara Dokler 9.a, Tamara Žarn 9.a, Dragana Vujić 9.b, Žana Zorko 9.c i Lea Hrastovšek 9.c. U češkoj dopunskoj školi Češke besede Zagreb,  najviše knjiga pročitao je  Vedran Presečan iz 8.a OŠ Bukovac, dok je Zrinka Stanković iz 6.c rekorderka u čitanju knjiga u OŠ Ivana Cankara iz Zagreba.

U razgovoru s Tonom Partljičem kojega je završio svojim recitacijama Hotel sem prijeti sonceAli, veš koga so danes pokopali?, puno smo doznali o njegovoj ljubavi prema knjizi i dugogodišnjem službovanju u kazalištu.

Učenice iz OŠ Brežice su se predstavile s dva stara plesa – Branle, učenici češkog su na češkom recitirali pjesme Dobriše Cesarića, pročitali odlomke iz Poštarske banke, Karela Čapeka i Put oko svijeta u osamdeset dana, Julesa Verna te nas nasmijali šaljivim skečevima. Učenici iz OŠ Ivana Cankara razveselili su nas zanimljivom lutkarskom predstavom Izgubljeni cvijetnjak.

Susret smo završili s nadom za ponovnim susretom sljedeće godine.

Više u Odmevu 41.