Samobor – Već drugu godinu zaredom Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba pridružilo se organizatorima tradicionalnoga festivala hrvatske ljubavne poezije (Pučkom otvorenom učilištu Samobor, Samoborskom muzeju, Društvu hrvatskih književnika) i pokroviteljima, Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji, na kojemu je sudjelovala i slovenska pjesnikinja Maja Gal Štromar.

Pjesnici su se okupili kod župne crkve Svete Anastazije, kod groba Ljubice Cantilly, neuslišane Vrazove ljubavi, gdje su položili cvijeće. Vesna Burić iz Pučkog Otvorenog učilišta Samobor i legendarni hrvatski pjesnik Pajo Kanižaj zaželjeli su dobrodošlicu pjesnicima. Za sve poginule u Domovinskom ratu, sudionici su zapalili svijeću i položili cvijeće u Parku domovinske zahvalnosti. Nakon ugodne šetnje Samoborom, pred Samoborskim je muzejom o Stanku Vrazu govorio ravnatelj muzeja Miroslav Milohnić i zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat-Iveković, koja je ljubiteljima poezije zaželjela dobrodošlicu i toplo pozdravila predstavnike slovenske zajednice, u čije je ime članica Vijeća Polona Jurinić položila buket na spomenik Stanka Vraza koji se rodio 30. lipnja, čime su obilježili 203. godišnjicu njegova rođenja.

Jedna od najljepših ljubavnih priča o Julijani Cantilly i Vrazu zasigurno neće biti zaboravljena, zahvaljujući pjesnicima koji su i ove godine posebno za tu prigodu napisali i u Galeriji Prica pročitali svoju ljubavnu poeziju, koja će sljedeće godine izaći u zbirci pjesama. Svestrana slovenska umjetnica iz Ljubljane, Maja Gal Štromar, na slovenskom je čitala svoju poeziju i pobudila veliko zanimanje za svoje izuzetno bogato djelovanje.

Večer ljubavne poezije nježnim je Petrarkinim sonetom Franza Liszta uljepšala poznata samoborska pijanistica Lana Genc. Svih 45 pjesnika koji su se po završetku susreta još dugo družili, primilo je pjesničku zbirku sa prošlogodišnjeg susreta.

Sjećanje na Vraza obilježeno i u Zagrebu

Dvanaestoga lipnja članovi VSNM GZ, u okviru projekta Kultura u dodiru, tradicionalno su položili vijenac na spomen-ploču Stanku Vrazu (30.6.1810. Cerovec – 20.5.1851. Zagreb) u Opatičkoj ulici, na pročelju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u kojoj je Vraz preminuo. Obljetnica rođenja Stana Vraza obilježena je kratkim govorom predsjednika Vijeća Darka Šonca i ljubavnim pjesmama iz Đulabija, koje je pred zgradom HAZU-a govorio glumac i član Vijeća Ivica Kunej. (a.k.m.)

Maja Gal Štromar

svestrana je umjetnica: glumica, pjesnikinja i spisateljica, prevoditeljica, kazališnja pedagoginja. Diplomirala je romanistiku, a ima i diplomu Međunarodne škole za kazalište Jacquesa Lecoqa u Parizu.. U kazalištu je, kako kod kuće tako i u inozemstvu odigrala više od 34 uloga, snimila više od 23 filmova. Izdala je 8 autorskih knjiga, od toga 4 pjesničke zbirke Goga 66000, Na predpomlad mi reci ti, Že češnječas, Boginja z zamudo-Dea in ritardo (zbirka sa CD-om), tri romana Amigdalino srce, Lju.beznica ali Svetloba po dekretu, Misli name, ko ti je lepo te monodramu Alma Ajka, koja je slovensko-arapsko izdanje Aleksandrijske knjižnice. Pred izlaženjem su njeni novi romani Potaknjenci i Ženska drugje te kazališni vademekum Črkolandija (bajka, tekst i kazališni priručnik). Piše kazališne tekstove za dječje predstave, Cifromanija, Črkolandija, Kako je Nejc prevzgojil babico, Jan in njegovi zobki, Hladilnik Gorečnik, Eko učna ura, radijske igre za odrasle, Alkimija srca, Father, d. o. o. – družba z omejeno odgovornostjo, Vademekum sr(e)čnosti, Ljubezen v času kolerabe, Tri ženske, i igrana djela za mlade u više dijelova Časoplov, Ana Tomi ja.

Više informacija o autorici možete pročitati na www.majagalstromar.si.

Maja Gal Štromar kraj spomenika Stanku Vrazu pred Samoborskim muzejem. Foto: a.k.m.

Maja Gal Štromar kraj spomenika Stanku Vrazu pred Samoborskim muzejem. Foto: a.k.m.

Recitiranje pjesnikinje Maje Gal Štromar iz Ljubljane u Galeriji Prica u Samoboru. Foto: a.k.m.

Recitiranje pjesnikinje Maje Gal Štromar iz Ljubljane u Galeriji Prica u Samoboru. Foto: a.k.m.