U povodu slovenskoga kulturnog praznika svečano je predstavljena dugo očekivana monografija Slovenski umjetnici na hrvatskim pozornicama. Napisali su je Branko Hećimović, Marija Barbieri i Henrik Neubauer.

Predsjednik Slovenskoga doma, Zagreb i VSNM GZ Darko Šonc, u svom je govoru ponosno istaknuo da se monografija dugo rađala i da je rezultat višegodišnjega znanstvenog rada vrhunskih poznavatelja dramske, operne i baletne umjetnosti.

Marija Barbieri je obradila stvaranje slovenskih umjetnika u hrvatskoj opernoj umjetnosti, Branko Hećimović u dramskoj umjetnosti, a Henrik Neubauer u baletnoj umjetnosti. U zanimljivom i poučnom razgovoru s autorima kojeg je vodila novinarka Ilinka Todorovski, prikazani su Slovenci koji su stvarali u Hrvatskoj te ostavili pečat i u današnjoj hrvatskoj kulturi.

Razgovor s autorima monografije: Henrik Neubauer, Marija Barbieri, Branko Hećimović i novinarka Ilinka Todorovski (s lijeva nadesno).

Razgovor s autorima monografije: Henrik Neubauer, Marija Barbieri, Branko Hećimović i novinarka Ilinka Todorovski (s lijeva nadesno).

Mladi slovenski dramski glumac i pijanist Jure Ivanušič predstavio se izvrsnom glazbenom monokomedijom Od tišine do glazbe. Oduševljenu publiku u prepunoj dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka proveo je kroz cjelokupnu glazbenu povijest.

Proslavu slovenskog kulturnog praznika organizirali su Slovenski dom i VSNM GZ. Svojom nazočnošću uveličali su ga ministar za Slovence u pograničnom području i u svijetu dr. Boštjan Žekš sa suradnicom Jernejom Čelofigom, predsjednik parlamentarne komisije za odnose sa Slovencima u pograničnom području i u svijetu Miro Petek, slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk sa suradnicima, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predstojnik Ureda za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske Branko Sočanac, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Elizabeta Knorr, predstavnici drugih nacionalnih manjina, mnogobrojni članovi Slovenskoga doma i poznate osobe iz hrvatskoga kulturnog života.