Zagreb – Izložbom Sonetni vijenac, Franca Prešerna otvorenom u Slovenskom domu, zaključeno je obilježavanje slovenskoga kulturnog praznika i 170. obljetnice Prešernove smrti.

Predsjednik Slovenskoga doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc je, čestitajući slovenski kulturni praznik, između ostalog istaknuo dugotrajnu, čvrstu i prijateljsku povezanost hrvatske i slovenske kulture, kao i njegovu važnost za Slovence izvan domovine. Izložbu radova grafičara i slikara Mihe Maleša (1903.-1987.), koji se školovao i na Umjetničkoj akademiji u Zagrebu, predstavila je povjesničarka umjetnosti Breda Ilich Klančnik, dok je Malešova kći, Travica Maleš Grešak govorila o očevom stvaralaštvu u Hrvatskoj.

Vokalno-instrumentalna skupina Kitarakon iz Vojnika svojim je nastupom obogatila izuzetno dobro posjećenu izložbu, koja je ostvarena u suradnji s Galerijom Miha Maleš-Medobčinski muzej Kamnik i Središnjom knjižnicom Celje, u čije se ime nazočnima obratio Srečko Maček. Izložbu je otvorila veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Smiljana Knez. (akm)

Više u Novom odmevu 69.

Foto: akm