Kampor, Rab – 20. rujna 2014. U sklopu prirodoslovne radionice, članovi Vijeća posjetili su spomen-park u Kamporu gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazio talijanski fašistički koncentracijski logor.

Talijanski fašisti su od 27. srpnja 1942. do 11. rujna 1943. u logor Kampor prisilno zatočili oko 12000 Hrvata i Slovenaca iz Gorskog kotara, okolice Rijeke i južne Slovenije, namjeravajući na tom području naseliti Talijane. Od gladi i teških uvjeta života, posebice u zimskom i ljetnom razdoblju umrlo je oko 1200 ljudi, uključujući više od stotinu djece ispod 10 godina. Daljnjih 800 osoba umrlo je pri kasnijem transportu u druge koncentracijske logore u Italiji. Od 15000 zatočenika život je izgubilo ukupno 20 posto pa se s pravom ocjenjuje da je logor Kampor bio najzloglasniji talijanski fašistički logor u Drugom svjetskom ratu. Godine 1953. na području logora izgrađen je spomen-park s grobljem, kojeg je projektirao slovenski arhitekt Edvard Ravnikar, učenik znamenitog arhitekte Jožea Plečnika. Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, članovi Vijeća odali su počast svim žrtvama zloglasnog logora.

U Kamporu, u franjevačkom samostanu sv. Eufemije, članovi Vijeća također razgledali su bogatu muzejsku zbirku i galeriju sa slikama slovenskoga franjevca Janka Ambrozija-Testena, koji je niz godina djelovao u tom samostanu. (akm)

KAMPOR_naslovnica

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc polaže vijenac svim žrtvama fašističkog koncentracijskog logora u Kamporu na Rabu. Foto: akm

Kampor1_web

Minuta šutnje za sve žrtve logora u Kamporu. Foto: akm

skupinska_obelisk_web

Članovi VSNM GZ pred spomenikom u spomen parku u Kamporu. Foto: Marija Ana Nemec

podno_samostana_web

Članovi VSNM GZ sa gvardijanom franjevačkog samostana fra Ivanom Gavranom (četvrti slijeva) podno samostana u Kamporu. Foto: Marija Ana Nemec

Slovenci-u-Hrvatskom-sportu