Zagreb – U Histrionskom domu održana je svečanost posvećena 90. obljetnici neprekinutog djelovanja Kulturno prosvjetnog društva Slovenski dom. U programu pod nazivom Krv nije voda, to je veza i sloboda nastupili su mješoviti pjevački zbor Slovenski dom, dramski glumac Zlatko Vitez, koji je zajedno s pokojnim glumcem, članom Slovenskoga doma, Josipom Bobijem Marottijem utemeljio Histrionski dom, operni pjevači Anja Žabkar i Matic Zakonjšek, pijanist Ivan Pernicki, harfist Brin Bernatovič, član Slovenskoga doma, Marjan Dirnbek te skupina Dom.

U svom govoru, predsjednik Slovenskoga doma, Darko Šonc između ostalog rekao je: „Stoga je parola našega praznika koji želi podići svijest o vlastitom slovenskom identitetu, čiji je temeljni dio upravo slovenstvo, da krv nije voda, da je veza, a ujedno i sloboda. Nikoga i nikad ne možete prisiliti da se osjeća Slovencem. Da osjeća da je njegov kulturni identitet temelj njegovog potpuno osobnog do kraja intimnog identiteta, poput ljubavi prema jeziku, slovenskim pjesmama, vinu s one strane Sutle ili Kupe, potice i svemu onome što nas još čini Slovencima. Ni matična država našeg naroda niti država u kojoj odgovorno i predano radimo ne mogu nam dati ovu svijest. Tu svijest možemo stvoriti samo sami sebi. A puka svjesnost da smo Slovenci jamac je našeg opstanka i razvoja. I apsolutno ništa drugo. Naš Slovenski dom je tako jak i tako topao i tako slovenski kao što smo mi ljudski topli, osobno jaki i slovenske svijesti puni njegovi članovi, jer krv nije voda, to je veza i sloboda.“

U povodu 90. obljetnice djelovanja, gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić uručio je predsjedniku Šoncu Povelju Grada Zagreba i čestitao članovima Slovenskoga doma i svim Slovencima u Zagrebu na značajnoj obljetnici. Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor izdao je ukaz o dodjeli odlikovanja Republike Slovenije za devedeset godina skrbi za očuvanje i razvoj slovenstva u Hrvatskoj kojom Kulturno prosvjetno društvo Slovenski dom Zagreb prima Red za zasluge.

Svečanosti su osim članova Slovenskoga doma i pripadnika slovenske zajednice u Hrvatskoj  nazočili: veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, Vojislav Šuc, izaslanik predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora, Dr. Boštjan Žekš, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Dr. Vladimir Lončarević, državna tajnica iz Ureda za Slovence u susjednim zemljama i po svijetu, Olga Belec sa suradnicima, prečasni Marko Kovač, izaslanik kardinala Josipa Bozanića, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer, predsjednica Komisije za odnose sa Slovencima u susjednim zemljama i po svijetu, Iva Dimic, predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj, Barbara Riman, zamjenik gradonačelnika Ljubljane, Dejan Crnek, gradonačelnik Općine Brežice, Ivan Molan, umirovljeni celjski biskup, msgr. Dr. Stanislav Lipovšek i drugi. (akm)

Više u Novom odmevu 71.

Foto: Antun Bukovec