Zagreb – Na 3. međunarodnom glazbenom festivalu kojeg je u Armani baru priredilo zagrebačko Vijeće slovenske nacionalne manjine, predstavila su se četiri neobična i izvorna glazbena sastava: Ba-rock i duet Bogdana Herman/Borut Savski iz Slovenije, te As Bruxas Fatais i Flogiston iz Hrvatske. Festival je protekao pod motom “spojivo s nespojivim”.

Za mnogobrojnu publiku i glazbene sladokusce, predstavljanje neobičnih glazbenih sastava s neobičnim glazbenim izričajem bio je nezaboravan glazbeni doživljaj. Svaki sastav predstavio se petnaestominutnim programom u sklopu kojeg je morao odsvirati i skladbu koju je zadao organizator. Ove godine to je bila slovenska pjesma Kje so tiste stezice. Bilo je zanimljivo čuti kako ju je svaki sastav aranžirao i izveo u svom glazbenom stilu.

Ugledni ocjenjivački sud kojeg su činili glazbena urednica na Radiju Sljeme, Maja Mihaljević, profesor klarineta i saksofona Igor Požar te prof. učitelj korepetitor i učitelj klavira Krunoslav Kralj i ove je godine imao težak posao s odabirom najboljih sastava. Grand prix za ukupan nastup i kvalitetu izvedbe dodijeljen je slovenskom sastavu Ba-rock iz Radovljice koju je publika nagradila velikim aplauzom.

Pobjednici 3. Music extreme festivala: sastav Ba-rock iz Radovljice.

Pobjednici 3. Music extreme festivala: sastav Ba-rock iz Radovljice.

Nagradu za najbolji aranžman i izvedbu propisane slovenske skladbe Kje so tiste stezice ocjenjivački sud dodijelio je hrvatskom sastavu As Bruxas Fatais iz Samobora koji je na 1. MXF osvojio Grand prix. Prema glasovima publike, najbolji sastav bio je hrvatski Flogiston iz Zagreba koji je lani osvojio nagradu za najbolju izvedbu propisane skladbe Po jezeru bliz’ Triglava.

Festivalsku večer dodatno su obogatili As Bruxas Fatais i Flogiston. Fatalne vještice odsvirale su pobjedničku skladbu iz 2010. godine, a Flogiston pobjedničku prošlogodišnju obveznu skladbu Po jezeru bliz’ Triglava. Zanimljivu i originalnu glazbenu večer vješto je vodio idejni začetnik festivala, profesor udaraljki Goran Gorše, koji je na kraju priredbe zahvalio svim sudionicima i glasačkoj publici, te uputio poziv na festival iduće godine. (a.k.m.)