Kreativna radionica Šopek, aktivna je u Slovenskome domu Zagreb još od davne 2006. godine. Okupile su se tada naše članice kreativnih sklonosti i počele s radom. Prve dvije, tri godine bili su to buketići papirnatog cvijeća ukrašeni plodovima iz prirode ili izrađeni od tijesta. Nakon toga ambicije su se povećale pa su se okušale i u drugim tehnikama. Počele su oslikavati staklo, ukrašavati staklene predmete tehnikom dekupaža, a i oslikavati i ukrašavati pisanice. Slijedilo je slikanje na platnu. Nadahnuća i izazova nikad nije manjkalo. Veselile su se rezultatima svoga rada a pohvale posjetitelja njihovih izložbi bile su im i zadovoljstvo i poticaj da se okušaju u novim izazovima.
Ovu su radnu godinu s velikom voljom počele oblikovanjem gline. Ostavljena je sloboda u izboru teme – svatko je mogao raditi u skladu s trenutnim nadahnućem.
Planirale su pripremiti Božićnu izložbu u Slovenskom domu. Međutim, nove okolnosti zbog epidemije Covid-19 djelomično su poremetile njihove planove. Raditi je bilo rizično. Ipak su odlučile nastaviti s radom držeći se strogo svih epidemioloških mjera – dio njih redovito u prostoru Doma a one rizičnijeg zdravstvenog stanja radile su kod kuće. Uspjele su u naumu i sad s velikim zadovoljstvom predstavljaju svoje radove i to prvi put virtualno.
Naše su keramičarke, svaka na svoj način, pristupile modeliranju gline pa su nastali vrlo raznoliki i zanimljivi predmeti od pečene, obojane i glazirane gline. (sn)

Autorice radova su:

Adica Dobrić-Jelača, Marija Bjelić, Hedvika Ćeranić, Ana Marić, Višnja Mordej, Nina Ograjšek, Stanka Novković, Božena Vodeničar, Lilijana Vuković i Željka Šonc.