U posljednjem ovogodišnjem predavanju iz ciklusa Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu, 19. prosinca posjetio nas je Luka Lindič iz Žalca nedaleko od Celja, kojemu su tek 24 godine. Alpinizmom se bavi od 2004. godine, 2008. proglašen je najperspektivnijim slovenskim alpinistom, a 2009. dobio je naziv najuspješniji alpinist po izboru Planinarskog saveza Slovenije. Danas je među onima koji će u budućnosti održati slovensko mjesto u samom vrhu svjetskog alpinizma.

Bitna energija supenjača

Luka Lindič. Foto: Marko Prezelj

Luka Lindič. Foto: Marko Prezelj

Prikazivanjem veličanstvenih fotografija planina na koje se popeo, otkrio je svoju alpinističku priču. Svoj put počeo je poput većine alpinista, na jednom od alpinističkih odsjeka. Na početku se za vježbu puno puta popeo sjevernom stijenom Ojstrice koja je u blizini njegovog doma. Ubrzo je upoznao Luku Krajnca s kojim se puno penjao i s kojim je postao prijatelj te su penjali posvuda gdje je bilo moguće. Iskustva je stjecao u klasičnim smjerovima slovenskih Alpi, slobodnim ponavljanjima u Dolomitima, usponima na Baghirathi u Indiji i K7 u Pakistanu, što pokazuje put kojim će se razvijati kao penjač. Upoznao je ljude koji su na njega ostavili veliki utisak, osobito svojom energijom koja je važnija od hrane. Među njima posebno mjesto imaju alpinisti Silvo Karo i Marko Prezelj s kojima se također penjao. Za njega je izvorni alpinizam više od sporta i zahtijeva čovjeka koji ga zna živjeti i to i bez ekspanzivnih klinova.

Smirena mladost koja puno obećava

Luka je skroman, iskren i smiren mladić, koji zavidnom zrelošću uvijek odabire izazove pune neobičnih ciljeva. Prikazujući prekrasne i dojmljive fotografije planina, govorio je o ovogodišnjim usponima na Peklensku Cedevitu u Rzeniku (s Lukom Stražarom), o prvenstvenom Rajčevom smjeru u Križevniku (s Andrejem Grmovšekom) i o usponu u smjeru Divine Providence na Mont Blancu, kad se u slobodnom navezu s Lukom Krajncem, u jednome zamahu, tijekom 32 sata neprekidne akcije, popeo tim smjerom koji je ocijenjen sa IX. S Markom Prezeljem i Rokom Blagusom popeo se prvenstvenim smjerom i na vrh Baghirathija u Indiji. U Dolomitima se s Lukom Krajncem popeo najtežim smjerom na stijenu Rocceto Alte, odakle su se bez ekspanzivnih klinova penjali novim smjeromkojeg su nazvali Forest Gump. Jesenas se na 2. festivalu penjača s Markom Prezeljom prvi put penjao po stijeni Bisotuna u Iranu.

Slovenska omladinska alpinistička reprezentacija

S posebnim oduševljenjem govorio je o slovenskoj omladinskoj alpinističkoj reprezentaciji koja je osnovana početkom godine. To je grupa mladih ljudi koja se rado penje i zajedno provodi lijepe trenutke, a njen mentor je Marko Prezelj. Otkrio je da će se vjerojatno povezati s japanskom omladinskom reprezentacijom, a kontakte bi želio uspostaviti i s mladim hrvatskim alpinistima budući da je često vježbao na Paklenici. Posjetiteljima koji su opet do posljednjeg kutka napunili dvoranu Slovenskoga doma, izložio je planove za iduću godinu. Ići će na Rocky Mountains u Kanadi, u travnju i na ljeto vjerojatno u Alpe, a za kraj i na Himalaju. Želimo mu da uskoro uspješno privede kraju i svoj studij na Fakultetu za logistiku u Celju. (a.k.m.)

Luka Lindič na predavanju u Slovenskom domu, Zagreb. Foto: a.k.m.

Luka Lindič na predavanju u Slovenskom domu, Zagreb. Foto: a.k.m.

Slovenci časni članovi najstarijeg planinarskog društva na svijetu

Ljubljana, 13.12.2012 – Iz Planinarskog saveza Slovenije saznali smo da je slovenski alpinist Marko Prezelj postao počasni član najstarijega planinarskog društva na svijetu, britanskog The Alpine Club.

Za počasnog člana predložio ga je predsjednik The Alpine Club, čuveni alpinist Mick Fowler. Prezelj je drugi Slovenac s počasnim članstvom u tom društvu. Prezelj, član Planinarskog društva Kamnik, voditelj je slovenske omladinske alpinističke reprezentacije u Planinarskom savezu Slovenije koja je osnovana ove godine. The Alpine Club najstarija je planinarska organizacija na svijetu, osnovana 1857. u Londunu gdje joj je i danas sjedište. Pri učlanjivanju članova imaju stroge zahtjeve. Redovitim članom može postati alpinist koji se popeo na više od 20 poštovanja vrijednih alpskih smjerova. Za počasne članove mjerila su stroža. Prezeljove ekspedicije, smjerovi kojima se penjao, a prije svega njegov način penjanja kad u stijenama za sobom ne ostavlja nikakve tragove, dobivena čak dva zlatna cepina (Piolet d’Or), najviše priznanje u svijetu alpinizma i njegovo razmišljanje o značenju alpinizma, pažljivo su pratili i na Otoku, gdje su ga početkom prosinca nagradili prijemom u svoje redove. Počasnim članstvom slovenskom su alpinistu iskazali priznanje za njegov osobit doprinos alpinizmu i istraživanju planina.

Prezelj već drugi Slovenac među počasnim članovima

Prezelj je već drugi Slovenac među počasnim članovima The Alpine Club što je i dodatno priznanje za Sloveniju i slovenski alpinizam.

Silvo Karo, također iz PD Domžale, postao je 2010. godine počasni član britanskoga društva. Slovenci su u spomenutom društvu zajedno s počasnim članovima, međunarodno priznatim i renomiranim alpinistima: slavnim južnotirolskim alpinistom Reinholdom Messnerom, Talijanom Riccardom Cassinom, Amerikancima Jeffom Loweom i Tomom Horneinom, Škotom Hamishom McInnesom, Japancem Tomom Nakamurom, Austrijancima Peterom Habelerom i Kurtom Diembergerom, Švicarem Erhardom Loretanom, Pakistancem Nazirom Sabirom i Britancima Dougom Scottom, Chrisom Boningtonom te Joeom Brownom. U tom alpinističkom društvu kao počasna članica je i francuska alpinistica i sportska penjačica Catherine Destivelle. (prijevod na hrvatski: a.k.m.)

(Izvor: www.siol.net/sportal/drugi_sporti/preostalo/2012/12/slovenca_castna_clana_najstarejsega_planinskega_drustva_na_svetu.aspx)