Zagreb – “Na Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca 2003. godine, u Zagrebu je osnovana prva koordinacija nacionalnih manjina, a prošle godine 12. prosinca ovdje u Staroj gradskoj vijećnici potpisali smo novi sporazum o osnivanju Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba koja temeljem Zakona o Registru napokon dobiva i pravnu osobnost”, rekao je predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Zoltan Balaž-Piri.

Koordinacija objedinjuje djelovanje svih devet vijeća i devet predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, kazao je i podsjetio kako su prva vijeća i predstavnici nacionalnih manjina izabrani prije devet godina temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Saborski zastupnik 12 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi upozorio je da je pred njima još puno posla. “Izborno zakonodavstvo za vijeća i predstavnike još nije uređeno, pravni status predstavnika nije osiguran, registracija vijeća trajala je gotovo godinu dana”, rekao je Kajtazi. Čestitao je Koordinaciji na izboru zamjenika predsjednika iz reda romske nacionalne manjine istaknuvši kako su time pokazali podršku romskom narodu.

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer istaknuo je da su u ovih devet godina vijeća i predstavnici manjina, Savjet i manjinske udruge uz to što su pomogle sebi, pomogle i hrvatskom društvu na putu u Europsku uniju. Rekao je da ga često sada pitaju što će biti s manjinama i hoće li im se smanjivati prava ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te istaknuo da se postojeća prava neće moći smanjivati. “Ova zemlja ulazi u Europu samo s jednom prednošću i samo s jednom vrijednošću – a to je takva manjinska legislativa koja može poslužiti mnogima za primjer kako se treba u toj Europi postavljati prema manjinama. I to je kapital ove zemlje”, istaknuo je Tolnauer.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je da treba uvijek iznaći sredstva i način kako podržati kulturu, tradiciju i običaje svih nacionalnih manjina koje, istaknuo je, oplemenjuju Zagreb i Hrvatsku, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević je dodala i kako uvijek ima prostora za napredak.

Svečanosti u Staroj vijećnici nazočili su, uz predstavnike nacionalnih manjina, predstavnici veleposlanstava matičnih država, predstavnici crkava i vjerskih zajednica, gosti i uzvanici.

Svečanost je nakratko bila prekinuta jer je predsjedniku Koordinacije Zoltanu Balažu-Piriju pozlilo tijekom govora, pa je intervenirala hitna pomoć. (Hina)

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc (prvi s lijeva). Foto: a.k.m.

Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba Darko Šonc (prvi s lijeva). Foto: a.k.m.