LEGENDARNI KANTAUTOR I VOĐA KULTNE GRUPE LAČNI FRANZ – ZORAN PREDIN U MSU!

U Muzeju suvremene umjetnosti-dvorana Gorgona, avenija Dubrovnik 17, Zagreb,

od 16. do 19. studenog 2020. od 10 do 14 sati održava se inerdisciplinarni masterclass koji vodi

legendarni kantautor i vođa grupe Lačni Franz – Zoran Predin.

Ulaz na radionicu je slobodan.

Zbog ograničenog broja polaznika radionice, uvjetovanog pandemijom Covida-19, prijave primamo na: branko.kostelnik@msu.hr

Urednik i autor programa: mr. sc. Branko Kostelnik, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU

Ovaj je program svojevrsni nastavak ciklusa Art pop Workshop, koji je uspješno realiziran tijekom sezone 2011./2013. kad su radionice održali legende pop i rock scene regije: Vlada Divljan (Beograd-Beč, Marko Brecelj (Koper), Gordan Muratović Coki (Zagreb), Peter Lovšin (Ljubljana), Edo Maajka (Jerusalem-Zagreb).

Pop umjetnike koje ugošćujemo u ovom ciklusu programa karakterizira rad širega umjetničkog područja i umjetničkih praksi, prvenstveno rock glazbe, poezije, kazališta, performansa do slikarstva, fotografije i stripa. Ovakav tip art workshopa jedan je od najznačajnijih primjera sretnog braka suvremene umjetnosti i popularne kulture. Namjera je ciklus početi sa značajnim pop umjetnikom regije nakon kojega bi uslijedili i ostali gosti iz svijeta, Hrvatske i regije.

Program se obraća široj publici ali prvenstveno mlađim glazbenicima, autorima, piscima, studentima glazbe, književnosti, anglistike te povijesti umjetnosti.

Koncept radionice je ne samo da voditelj prenosi svoja iskustva već da se stvori svojevrsna interakcija između polaznika i voditelja te da se kreativnim akcijama tijekom tri, četiri dana pokuša rasvijetliti i demistificirati proces skladanja i nastanka rock pjesme-kako teksta tako i glazbe-ali i zajedničkim radom i kreacijom stvoriti novo umjetničko djelo, kako individualno tako i kolektivno.

Prvi gost u novom ciklusu art pop workshopa jest jedan od najznačajnijih rock autora, skladatelja, tekstopisaca i pjevača regije u zadnja četiri desetljeća i vođa kultnog sastava Lačni Franz – Zoran Predin.

Nakon njega, u narednim sezonama nastupit će perjanice svjetske pop kulture i art rocka Patti Smith, David Byrne, Laurie Anderson, Nick Cave, PJ Harvey te najjači regionalni autori poput Gregora Tomca, Darka Rundeka, Saše Antića, Mileta Kekina, Srđana Gojkovića Gileta, Jani Novaka, Zorana Kostića Caneta, Seje Saxona i drugih.

Pratite ovaj program i ne propustite perjanice svjetske rock i pop kulture koji se u njemu pojavljuju u funkciji predavača / mentora / doajena scene.

Program je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

MSU i art pop workshorp provode sve mjere epidemiološke zaštite koje je donio nacionalni Stožer cilvilne zaštite: obvezno nošenje maske u dvorani, držanje propisanog razmaka, dezinfekcija ruku na ulazu i mjerenje temperature te vođenje popisa posjetitelja. Zahvaljujemo vam na razumijevanju i suradnji.

Zoran Predin je slovenski novovalni kantautor rođen u Mariboru 16.6.1958, kojem, zbog njegove provokativnosti i crnohumornih tekstova, i najveći osporavatelji priznaju duhovitu autorsku izvornost i iskričavu nekonvencionalnost. Najvećim komplimentom smatra da su ga proglasili novovalovnim Arsenom Dedićem, s kojim je dugo godina prijateljevao i plodno surađivao. U svojoj bogatoj umjetničkoj karijeri objavio je 40 autorskih albuma, tri zbirke poezije i knjigu anegdota Druga žena u haremu te roman Mongolske pjege, koji uskoro izlazi i u hrvatskom u izdanju Fakture.

Skladao je glazbu za filmove i kazalište, iskušao se u raznim glazbenim stilovima, od rocka do gypsy swinga, glumio u filmu te nastupao po cijelom svijetu. U posljednje vrijeme redovno objavljuje albume na hrvatskom jeziku i nastupa s Damirom Kukuruzovićem i Matijom Dedićem. Sam kaže kako najbolje tek dolazi. Više info na: www.predin.com