SPOŠTOVANI ČLANI IN PRIJATELJI!

Zagreb, 4. junij 2012

Običaji starine, so ščit domovine.

13. junij 2012 ob 12. uri (sreda)

OB DNEVU DRŽAVNOSTI NA ZAGREBŠKEM TRGU ZRINJEVAC

Slovenski dom je v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije in slovenskimi podjetji pripravil  druženje na Zrinjevcu. Ena od kulinaričnih razpoznavnosti Slovenije, ki so jo svetovno prepoznavno naredili Slovenci med izseljevanjem, je s slovensko državnostjo dobila tudi kulinarično identiteto. Tako etimologija kot tudi ostala pričevanja dokazujejo, da je mesna klobasa nesporno del naše kulturne dediščine s področja prehrane. Stoletja je navzoča v vsakdanjih in prazničnih jedilnikih slovenskega človeka in je del prazničnega rituala kolin.
Kranjsko klobaso skupaj s pivom si boste privoščili po simbolični ceni. Iztržek od prodaje bo šel v humanitarne namene. Ker gresta hrana in pijača bolj v slast ob dobri glasbi, bo na Zrinjevcu in tudi po ostalih trgih v središču Zagreba moč videti in poslušati 50 slovenskih harmonikarjev v odprtem dvonadstropnem avtobusu. Vabljeni!

30. junij 2012 ob 9. uri (sobota)

NAROD SI BO PISAL SODBO SAM – SLOVENIJA OD IDEJE DO DRŽAVE

Dan državnosti bomo obeležili  tudi v naši domovini Sloveniji. V Kočevskem pokrajinskem muzeju si bomo ogledali razstavo Narod si bo pisal sodbo sam – Slovenija od ideje do države in kratek film o bogati zgodovini Kočevja. Razstava je prva tovrstna muzejska postavitev v Sloveniji na kateri so predstavljena stoletna prizadevanja slovenskega naroda za samostojno in neodvisno državo. Sprehodili se bomo tudi po neokrnjeni naravi Kočevskega parka, reke Kolpe in sledovih dediščine, med izginulimi vasmi Kočevarjev, med ostanki gradov in še preživelimi spomeniki, ki kot stoletni hrast kljubujejo in pričajo o pestri dediščini Kočevja. Stavbe in spomeniki pa pripovedujejo zgodbe o kulturnem življenju nekoč in danes.
Zagotovite si mesto v avtobusu, pokličite na tel: 4855 171.

SLOVENSKI DOM – NAŠ DRUGI DOM