Samobor – Na 23. tradicionalnom festivalu ljubavne poezije Vrazova Ljubica, na kojem se svake godine okupe pjesnici iz cijele Hrvatske, ove je godine po prvi put sudjelovao i slovenski pjesnik Aleš Šteger. VSNM GZ se tako u okviru projekta Kultura u dodiru pridružilo organizatoru događaja Pučkom otvorenom učilištu Samobor.

Samoborska Ljubica čuva i oživljava sjećanje na jednog od najistaknutijih pjesnika ilirizma Stanka Vraza i njegove Đulabije, pjesme koje su posvećene Samoborki Julijani Cantilly, Šenoinoj nećakinji koju je Vraz ovjekovječio kao svoju Ljubicu. Susret pjesnika počeo je pozdravnim riječima organizatorice Vesne Burič iz POU Samobor, na Ljubičinom grobu, gdje je u ime Vijeća, zamjenik predsjednika Franc Strašek položio ruže. Zamjenik samoborskog gradonačelnika Hrvoje Frankić i ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojevć zajedno s pjesnicima u Parku domovinske zahvalnosti zapalili su svijeću i položili cvijeće za pale u Domovinskom ratu.

Na ovogodišnjoj Ljubici nastupilo je oko 50 pjesnika iz triju društava – Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca i Jutra poezije. Pjesnik s Ptuja Aleš Šteger svoju je poeziju čitao na slovenskom jeziku i tako se prvi od slovenskih pjesnika pridružio hrvatskim pjesnicima koji su svoje pjesme čitali na hrvatskom. Dodatno je oživjelo sjećanje na ilirskoga pjesnika Stanka Vraza, ne samo kao značajnog pripadnika hrvatske književnosti i kulture, već i kao istaknutog predstavnika slovenske kulture, što je u pozdravnom govoru u Gradskoj vijećnici istaknuo i Franc Strašek.

Sjećanje na Miroslava Burića

Čitanje ljubavne poezije koja još nije objavljena a koju su pjesnici napisali samo za taj susret odvijalo se u galeriji Prica. Upotpunio ga je glazbeni nastup ženskog instrumentalnog sastava Singerlice koje okuplja mlade pjevačice iz Karlovca i Samobora. Više pjesnika poklonilo se i s tugom sjetilo na lani preminulog Miroslava Burića, samoborskog kulturnog radnika koji je dugi niz godina vodio i organizirao Vrazovu Ljubicu. Pjesnik Ludwig Bauer na ovogodišnjem mu je festivalu posvetio sonet. Dodajmo da su na susretu svoje pjesme čitali i inicijator ovoga pjesničkog susreta Joža Prudeus, Pajo Kanižaj, Mladen Kušec i mnogi drugi. Sve pjesme bit će objavljene u idućoj zbirci hrvatske ljubavne poezije. Večer ljubavne poezije završila je podjelom zbornika s prošlogodišnjeg festivala Ljubica 2011. i ugodnim druženjem u gostoljubivoj samoborskoj sredini. (a.k.m.)

Recitiranje pjesnika Aleša Štegera iz Ptuja. Foto: a.k.m.

Recitiranje pjesnika Aleša Štegera iz Ptuja. Foto: a.k.m.