SPOŠTOVANI ČLANI IN PRIJATELJI!

Zagreb, 5. november 2013

Če jeseni ni kam devati, spomladi ni kje jemati.

13. november 2013 ob 19. uri (sreda)
PREPLAVILA NAS JE KORUPCIJA – PREDSTAVITEV KNJIGE
Po tridesetih letih se je Zdeslav Matković vrnil zopet v Slovenski dom. Leta 1983 je bil odličen plesalec plesne skupine Slovenskega doma, sedaj se pa bo predstavil kot avtor knjige Preplavila nas je korupcija. Zagotovo, da bomo težko ocenili ali je boljši plesalec ali pisatelj. Ob predstavitvi knjige, bo avtorjeva soproga Mirjana Modrušan razstavila svoje slike, ki so tematsko povezane z knjigo. Pred nami je lep in zanimiv večer, poln spominov.

20. november 2013 ob 18. uri (sreda)
PARNIKI JADRANA NA RAZGLEDNICAH
Podpredsednik Društva slovensko hrvaškega prijateljstva odvetnik Mitja Lamut iz Ljubljane je napisal knjigo Parniki Jadrana na razglednicah. Gre za monografijo razglednic potniških ladij iz obdobja od konca 19. stoletja pa do začetka druge svetovne vojne. Knjiga je delček zgodovine, ki se je dogajala okoli nas, povedana skozi usodo parnikov, njihovih lastnikov, mornarjev in potnikov. Pokrovitelj predstavitve je nekdanji predsednik Stipe Mesić. To bo lepa priložnost, da s predsednikom pokramljamo v sproščenem vzdušju.

23. november 2013 ob 9. uri (sobota), odhod z Mažuranićevega trga
ŠTUDIJSKO POTOVANJE – OBISK ROJSTNE HIŠE RUDOLFA MAISTRA
Ob državnem prazniku dnevu generala Rudolfa Maistra, bomo obiskali njegovo rojstno hišo v Kamniku in stalno razstavo, ki na sodoben način predstavlja življenje slavnega Kamničana. Seznanili se bomo še z enim znanim kamniškim rojakom, akademskim slikarjem Miho Malešem, ki je študiral na Umetniški akademiji v Zagrebu. Njegovo stvaritve, ki ga uvrščajo med osrednje slovenske likovne ustvarjalce 20. stoletja in hkrati ob Božidarju Jakcu med utemeljitelje slovenske umetniške grafike, si bomo ogledali v Galeriji Miha Maleš. Sledil bo počitek ob kosilu. Zagotovite si mesto v avtobusu, pokličite na tel: 4855171.

28. november 2013 ob 19. uri (četrtek)
ALPINISTIČNI ČETRTEK
Z enkratnim doživetjem nas bodo tudi tokrat presenetili vrhunski slovenski alpinisti.

 

Spoštovani člani.

Pred nami so razpisi za sredstva za leto 2014.
Vabimo Vas, da predlagate programe, projekte, različne aktivnosti – skratka Vaše ideje za katere bomo zaprosili sredstva, da bi jih uspešno uresničili v letu 2014. Predlagajte in se tudi aktivno vključite in sodelujte v uresničevanju dejavnosti Slovenskega doma. Med programi, ki jih boste predlagali, bojo posebno ovrednoteni tisti, ki spodbujajo dejavnost našega društva in med Slovenci na Hrvaškem omogočajo:
– utrjevanje in ohranjanje narodne, jezikovne ter kulturne identitete
– medsebojno povezovanje
– ohranjanje vezi z Republiko Slovenijo
– spodbujanje, organiziranje in vključevanje mladih v dejavnosti Slovenskega doma.
Vaše predloge pošljite po pošti, elektronski pošti slovenski-dom@zg.t-com.hr ali pa pokličite na telefonsko številko 6525-973. Najbolje je pa, da nas obiščete in osebno razložite vašo zamisel.

SLOVENSKI DOM – NAŠ DRUGI DOM