Zagreb – Povodom dana reformacije u Slovenskom domu otvorena je izložba likovnih i literarnih radova osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz škola u Posavju. Na pozornici su se čuli veseli zvukovi harmonike a u kratkoj predstavi su oživjeli suradnici Primoža Trubara, Adam Bohorič i Jurij Dalmatin. U uvodnom pozdravu, predsjednica posavske podružnice Slovenskoga protestantskog društva Primož Trubar Alenka Černellič Krošelj govorila je o značenju posavske protestantske baštine. U Krškom smo ponosni što se ovdje rodio Jurij Dalmatin koji je pod pokroviteljstvom Primoža Trubara otišao na studij u Njemačku te se pobrinuo za prvi prijevod Biblije na slovenski jezik. Dalmatina je “otkrio” i u svojoj školi u Krškom podučavao Adam Bohorič koji je također značajno su oblikovao prijevod i tiskanje Biblije.

Stvaranje na temu reformacije

Černelič Krošelj detaljno je predstavila likovno-literarni natječaj na temu reformacije koji se pod nazivom U posjetu kod Jurija Dalmatina, ove godine u Posavju održava već šestu godinu. U bogatom kulturnom programu kojeg su priredili učenici osnovne i glazbene škole iz Krškog, čuli smo odlomke iz literarnih djela pristiglih na natječaj. U ulozi bliskih Trubarovih suradnika nastupili su glumci Filip Černelč i Boštjan Arh, obučeni u brižno oblikovane povijesne odore. Ispričali su priču o tiskanju prve Biblije na slovenskom jeziku i okolnosti njenog transporta na područje Slovenije.

Kada mladi razvuku mijeh

Sedmero dobro raspoloženih harmonikaša izveli su inspirativan koncert slovenskih i hrvatskih pjesama i primili iskren i gromki aplauz. Predsjednik Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba i Slovenskoga doma Darko Šonc nije krio oduševljenje programom kojeg su pripremili školarci i njihovi učitelji iz Posavja: “U prosjeku smo danas u dvorani stari 35 godina, zadovoljni smo da od mladih doznajemo nepoznate zanimljivosti kao što su posebnosti iz života vaših sugrađana Adama Bohorića i Jurija Dalmatina.”

Na priredbi koja je završila veselim druženjem uz Trubarovu užinu, uz brojne članove Slovenskog doma nazočile su i predstavnice slovenskoga veleposlanstva u Zagrebu Ivanka Filipan i Kristina Kliner. Događaj je organiziralo slovensko Vijeće u suradnji sa Slovenskim protestantskim društvom Primož Trubar – Podružnica Posavje, osnovnom školom Jurija Dalmatina iz Krškoga i JSKD OI Krško. (akm)