Na zagrebačkom Cvjetnom trgu  drugi je put zaredom organizirana priredba koja je ove godine nazvana Bogatstvo različitosti.

U kulturnom programu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića i u organizaciji Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba, predstavilo se  14 zagrebačkih nacionalnih manjina, među njima i slovenska.

Predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Grada Zagreba i predsjednik VSNM GZ, Darko Šonc, koji je bio glavni koordinator priredbe je u pozdravnom govoru istaknuo da se građanima Zagreba želi prikazati dio kulturnoga naslijeđa kojeg njeguju manjinska kulturna društva, vijeća nacionalnih manjina i predstavnici nacionalnih zajednica. Zahvalio je zagrebačkom gradonačelniku i Gradu Zagreb za pokroviteljstvo nad priredbom te napomenuo da upravo bogatstvo različitosti pripadnika nacionalnih zajednica obogaćuje naš Zagreb s kojim nacionalne manjine odlično surađuju.

U bogatom kulturnom programu koji je trajao puna dva sata sudjelovali su Albanci, Bošnjaci, Bugari, Crnogorci, Česi, Mađari, Makedonci, Poljaci, Rusini, Slovenci, Srbi, Talijani, Ukrajinci i Židovi.

Nas je u scenskom nastupu predstavila skupina mladih glazbenika S.udar, koja djeluje u Slovenskom domu pod vodstvom profesora udaraljki Gorana Goršea. Zajedno s članom VSNM GZ, Francom Ropom koji je svirao na “frajtonerici”, odsvirali su polku Na Golici, slovensku zimzelenu melodiju Tam, kjer murke cveto i skladbu Conga. Slovenci smo se predstavili i u gorenjskoj narodnoj nošnji, a na štandu s karakterističnom slovenskom orehnjačom, kolačićima od anisa, savijačom od čvaraka i heljdinog brašna, vinom cviček i djelićem izdavačke djelatnosti, s vodičem Zagreb i Slovenci.

Franc Rop s harmonikom i skupina S.udar.

Franc Rop s harmonikom i skupina S.udar.

Više u Odmevu 41.