U maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, u organizaciji Slovenskoga doma i VSNM GZ već treći put zaredom održana je revija slovenskih pjevačkih zborova, Primorska poje 2010.

Ugostili smo šest pjevačkih zborova iz Ilirske Bistrice, Doline kod Trsta, Senožeča, Nove Gorice i Kopra. Predsjednik Slovenskog doma iz Zagreba, Darko Šonc, u svom je govoru pozdravio sve pjevače iz Primorja i ljubitelje slovenske pjesme, s veseljem istaknuo da se slovenska kulturna baština čuva i izvan granica Slovenije, te poželio da se revija pjevačkih zborova i ubuduće nastavlja u Zagrebu.

Predsjednik Saveza pjevačkih zborova Primorja, Anton Baloh, između ostalog je zahvalio domaćinu na ugodnoj atmosferi i uspješnoj organizaciji priredbe koja je jedinstvena na međunarodnom prostoru. Ove je godine već 41. zaredom. Zagrebačkim Slovencima je poželio da i dalje njeguju slovensku riječ i slovensku pjesmu. Primorska poje 2010. ove je godine posvećena dvama događajima koji su tragično i odlučno obilježili Primorce: paljenje Slovenskoga narodnog doma u Trstu, što je prije 90 godina gorko odjeknulo na tom prostoru i brutalno ubojstvo junaka na Bazoviškoj gmajni prije 80 godina.