Sljeme, Zagreb –  Na Zelenom spustu na Sljemenu održan je peti veleslalom nacionalnih manjina Grada Zagreba, koji tradicionalno organiziraju Poljska škola pri poljskom veleposlanstvu u Zagrebu i Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina grada Zagreba uz pomoć Zagrebačkoga skijaškog saveza.

Po lijepom sunčanom, gotovo proljetnom vremenu i na odlično pripremljenoj stazi, natjecali su se predstavnici poljske, mađarske, ukrajinske i slovenske nacionalne manjine. Naša „slovenska ekipa ” ovaj je put u usporedbi s nastupima na dosadašnjim veleslalomima, ostvarila najbolje rezultate, osvojivši tri medalje: u kategoriji pionirki dvije medalje-Ivana Veličković osvojila je srebrnu medalju, Lucija Gulič brončanu medalju, dok je zlatnu osvojila predstavnica poljske nacionalne manjine Marija Kapusta. U kategoriji žena jednu medalju-Agata Klinar Medaković koja je osvojila zlatnu medalju, srebrnu predstavnica poljske nacionalne manjine Izabella Glavić, dok je brončanu osvojila predstavnica mađarske nacionalne manjine Ana Zobec. Mladen Veličković, također član Slovenskoga doma Zagreb, zauzeo je četvrto mjesto u kategoriji muškaraca.

Nažalost, ove godine, kao i obično, odličja nije dodijelio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji nas je napustio baš u nedjelju, 28. veljače. Predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba Juraj Bahnik na proglašenju rezultata saopćio je tužnu vijest, zahvalivši mu na svemu što je učinio za zagrebačke manjine. Minutom šutnje na vrhu Zagrebačke gore, na koju je i sam volio odlaziti, odana je počast našem gradonačelniku.

Iako zbog situacije s Covidom19 nije bilo uobičajenog druženja nakon natjecanja, ipak se razgovaralo o novom susretu, kad će to biti moguće.