Zagreb – Veselje i zadovoljstvo fašnikovanja tradicija je u Sloveniji. Odlazak zime i dolazak proljeća ljudi su obilježavali svetkovinom. Dan prije početka korizme prigoda je za veselje i šale, jer slijedi odricanje i priprema za najveći kršćanski praznik.

U godini je samo jedan dan, a to je fašnik, kad možemo biti tkogod i štogod želimo, potrebno je samo  malo truda, maskirati se, promijeniti lice i garderobu, biti spreman proveseliti se, zaplesati i zapjevati. Pokazati tko nas je ljutio protekle godine pa ga ismijati, tko nas je oduševio pa se prerušiti u tu osobu i našaliti se na njen i svoj račun, ismijati mane i pohvaliti odlike ljudi. Sjetiti se likova iz povijesti, literature, narodne predaje. Sve je dopušteno: biti kralj, vila, vještica, biti lik iz neke omiljene bajke ili samo staviti krinku – važna je šala i zafrkancija i da pritom ne budemo prepoznati.

I u Slovenskome domu Zagreb njegovali smo tu tradiciju – redovito smo organizirali veseli fašnik. Naša kreativna radionica Šopek izrađivala je maske, imali smo stroge žirije, osvajale su se nagrade za najbolje i najaktualnije maske, ocjenjivale su se krafne a pjesma uz harmoniku i ples doprinosili su sjajnom raspoloženju.

Ovim malim vremeplovom s fotografijama naših maškara želimo nadoknaditi izostanak fašnika ove godine zbog poznatih razloga i podsjetiti se na vesela druženja zagrebačkih Slovenaca i njihovih prijatelja u Slovenskome domu Zagreb na fašničkim veselicama.

Dakako, to ne znači da nismo optimisti, sljedeće godine nastavljamo tradiciju. (SN)

Sve foto: SN