U Slovenskom domu u Zagrebu smo u organizaciji Vijeća 22. listopada obilježili Dan reformacije. Predsjednik Vijeća Darko Šonc je istaknuo da je reformacija dala mnogo Slovencima, između ostalog i prvu slovensku knjigu.

Primož Trubar, središnja ličnost slovenske reformacije je kao prvi protestantski svećenik napisao prve slovenske knjige, Katekizam i Abecedarij koje su tiskane 1550. godine.

Moji lubi bratje inu Sloveni

U kulturnom je programu  Luka Bregar recitirao Trubarove monologe koji su dio kazališne predstave Moji lubi bratje inu Sloveni, profesorice Vladimire Korošec. Tekst je nastao na osnovi romana Mimi Malenšek, Plamenica te dostupnih propovijedi i ostalih govora Primoža Trubara. Monolozi su  ocrtali život velikoga reformatora – od njegovih prvih propovijedi do smrti u izgnanstvu. Tekstovi su osvijetlili ne samo Trubarovu odlučnost i borbu za slovensku riječ, već i praznovjerje te lakomislenost ondašnjega svećenstva. Primož Trubar je u presudnom povijesnom trenutku riskirao sve kako bi svojim sunarodnjacima dao knjigu a time i književni jezik. Tako je vizionarski zacrtao našu budućnost među europskim narodima. Trubarove monologe popratio je Duo Mosso – Morana Pešutić i Selma Kulenović na gitari i violini.
Dan reformacije su svojom nazočnošću uveličali i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, Vojko Volk sa suradnicima Markom Sotlarom, Urškom Potočnik i Gregorom Klemenčičem, izaslanik gradonačelnika Zagreba, Željko Zaninović te mnogobrojni članovi Slovenskoga doma. (a.k.m.)