U organizaciji Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, u subotu 19. studenoga 2011. u Strossmayer baru u Zagrebu, održan je 2. međunarodni Music extreme festival. Kao što i sam naziv govori, prigodu da se predstave na ovogodišnjem Festivalu dobilo je šest neobičnih glazbenih sastava iz Hrvatske i Slovenije, neobičnih po sastavu instrumenata i originalnom glazbenom izričaju: Katanija (SLO), Brass Band Radlje (SLO), Flogiston (HR), Trobsi Loče (SLO), etnOrkestar (HR) i Kvartet SaKS (HR).

Zahtjevan natjecateljski program

Svaki sastav predstavio se s 15 minutnim programom, a svoju kvalitetu, maštu i umijeće muziciranja najviše su pokazali u zadanoj kompoziciji, staroj slovenskoj narodnoj pjesmi “Po jezeru bliz’ Triglava” koju je svaki sastav trebao obraditi, odnosno aranžirati i izvesti u svom glazbenom stilu.
Bio je to svakako najzanimljiviji dio: slušati kako slovenska pjesma može raznoliko zvučati a za sve glazbene sastave veliki izazov. Sastavi su pokazali veliku umješnost i zadali žiriju puno posla. Teško je bilo odlučiti u velikoj ovogodišnjoj konkurenciji tko je najbolji.
Službeni ocjenjivački sud radio je u sastavu: Maja Mihaljević, glazbena urednica Hrvatskoga radija, pijanist i redovni profesor Muzičke akademije u Zagrebu Damir Gregurić, akademski glazbenik i profesor udaraljki Goran Gorše, profesor klarineta i saksofona Igor Požar i akademski glazbenik, producent, aranžer i dirigent Josip Cvitanović.
Grand prix, nagradu za sveukupni dojam i kvalitetu izvedbe žiri je dodijelio slovenskom ansamblu Brass Band Radlje, čiji nastup je i publika nagradila velikim aplauzom. Već spomenuti ocjenjivački sud dodijelio je posebnu nagradu za najbolju obradu i izvedbu zadane slovenske skladbe “Po jezeru bliz’ Triglava” hrvatskom ansamblu Flogiston.
Prema glasovima publike najbolji ansambl je etnOrkestar iz Zagreba, čiji je nastup popraćen ovacijama mnogobrojne publike. Svakako treba spomenuti i gosta iz Novog Sada, udaraljkaša Darka Karlečika, koji je  svojom virtuoznošću sa svjetlećim palicama na malom bubnju  ostavio publiku bez daha.
Ovaj drugi po redu Međunarodni Music extreme festival pokazao je široki spektar glazbenog izričaja, visoku razinu kvalitete a po posjećenosti veliki interes publike. Bila je to doista nezaboravna neobična glazbena večer u društvu neobičnih i originalnih glazbenih sastava za mnogobrojnu mlađu publiku te glazbene sladokusce.
Organizator je obećao da ćemo se vidjetio na trećem Music extreme festivalu sljedeće godine. (Irena Gorše)

Pobjednici 2. MXF: Brass Band Radlje. Foto: a.k.m.

Pobjednici 2. MXF: Brass Band Radlje. Foto: a.k.m.¸