U povodu obilježavanja slovenskog državnog praznika Dana Rudolfa Maistera, Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba priredilo je  23. studenoga  u Slovenskom domu priredbu – Sjećanja na Maistera.

Sjećanja na Maistera je u izuzetno dinamičnom i zanimljivom predavanju evocirao Zvezdan Markovič, kustos Vojnog muzeja Slovenske vojske Maribor. Tim događajem smo nastavili našu odličnu suradnju s muzejom, započetu prije nekoliko godina.
Mnogobrojne posjetitelje u Slovenskom domu pozdravili su zamjenik predsjednika VSNM GZ Franc Strašek i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk. Veleposlanik je izrazio zadovoljstvo što smo se prisjetili jednog od najvećih sinova slovenskoga naroda koji je mnogima uzor za hrabrost i domoljublje.
Obilježavanju dana Rudolfa Maistera su između ostalog nazočili i ovlašteni ministar slovenskoga veleposlanstva Marko Sotlar i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Željko Zaninović.

General, pjesnik, slikar, bibliofil

General i umjetnik Rudolf Maister, koji je imao pjesničko ime Vojanov, pripada među najveće slovenske ličnosti 20. stoljeća. Svojim hrabrim djelovanjem pri kraju 1. svjetskog rata, nakon raspada Austro-ugarske monarhije, najprije je u Mariboru a potom i na širem području Štajerske uspio prihvatiti htijenje slovenskog naroda: postigao je da veliki dio slovenskoga narodnog i govornog područja Štajerske i Koruške bude okupljen unutar slovenske odnosno jugoslavenske uprave. Dvadesettrećeg studenoga 1918. godine sa svojom je vojskom razoružao njemačku sigurnosnu stražu i spriječio da to područje priključe njemačkoj Austriji. Zbog toga je 23. studeni u samostalnoj Sloveniji postao državni praznik – Dan Rudolfa Maistera.
Zamjenik načelnika Vojnog muzeja satnik Zvezdan Markovič, koji je ujedno i voditelj kustudiata i kustos arhiva i zemljovida, predstavio je Maisterov vojnički put i neke nepoznate pojedinosti iz Maisterova privatna života. General Rudolf Maister nije bio samo vojnik već i svestrana ličnost: literat, pjesnik, slikar i bibliofil. Volio je umjetnost i lijepo, bio je organizator prve likovne izložbe u Mariboru. Od mladosti do smrti je pisao pjesme a do svojih posljednjih dana objavljivao je u Ljubljanskom zvonu. Bavio se i organizacijom kulturnih događaja i izdavanjem literarnih zbornika. Vrlo rado je slikao. Maister je bio strastveni ljubitelj knjiga. Sakupljao je stare knjige, uredio si je dragocjenu, bogatu knjižnicu. Danas u Sveučilišnoj knjižnici u Mariboru čuvaju oko šesto knjiga koje je sakupio. Prijevremeno je umirovljen – bilo mu je jedva 49 godina. Umro je od posljedica srčane kapi, 26. srpnja 1934. godine u Uncu kod Rakeka. (a.k.m.)