Zagreb – U prepunoj Prešernovoj dvorani Slovenskoga doma, predstavljena je dvojezična knjiga Slovenci u hrvatskom sportu – novi životopisi / Slovenci v hrvaškem športu – novi življenjepisi, autora Eduarda Hemara, koja je četvrta u ediciji knjiga o zaslužnim Slovencima i pojedincima slovenskoga podrijetla u Hrvatskoj, koji su dali svoj doprinos u raznim društvenim djelatnostima. Ujedno, to je u ediciji druga knjiga sa sportskom tematikom, nakon knjige istoga autora Slovenci u hrvatskom sportu / Slovenci v hrvaškem športu objavljene 2014.

O knjizi su osim autora Hemara, urednice i redaktorice Smiljane Jelčić Ivanošić, govorili i predsjednik Slovenskoga doma i Vijeća slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba, Darko Šonc, koji se zahvalio i čestitao autoru, urednici i redaktorici te prevoditeljici na slovenski jezik, Ilinki Todorovski, jer su napravili iznimno vrijedno djelo. U knjizi Slovenci u hrvatskom sportu – novi životopisi / Slovenci v hrvaškem športu – novi življenjepisi obuhvaćeno je 90 pojedinaca. Unatoč činjenici da ih je manje nego u prethodnoj  u kojoj je obuhvaćeno njih 140, knjige su po opsegu približne veličine zato što su novi životopisi uglavnom veći i brojnije su fotografije uz njih. Ediciju su pokrenuli Slovenski dom i Vijeće slovenske nacionalne manjine Grada Zagreba sa željom da hrvatskoj i slovenskoj javnosti predstave mnoge istaknute pojedince, koji su bili most između hrvatskog i slovenskog naroda kroz povijest pa sve do danas kada živimo zajedno u Europskoj uniji.

Pored mnogobrojnih nekadašnjih sportaša čije se iscrpne biografije nalaze u knjizi, predstavljanju su nazočili i legendarni slovenski gimnastičar, olimpijac i ambasador Republike Slovenije za sport Miroslav Cerar koji je napisao predgovor knjige te se u govoru zahvalio i čestitao te istaknuo važnost knjige: „Njen sadržaj je jedinstven, posebice zato jer dokumentirano svjedoči o generacijama Slovenaca u Hrvatskoj.” U ime osoba koje su predstavljene u knjizi zahvalio se i čestitao suosnivač i prvi glavni tajnik Hrvatskoga olimpijskog odbora, Slavko Podgorelec. Predstavljanju je nazočila i slovenska veleposlanica u Hrvatskoj, dr. Smiljana Knez, predsjednica Komisije za prekogranični sport pri slovenskom olimpijskom odboru-udruzi sportskih saveza, Sonja Poljšak i Rudi Merljak iz Ureda za Slovence u susjednim zemljama i po svijetu. (akm)

Više u Novom odmevu 70.

Foto: akm