Zagreb – Članica Slovenskoga doma i VSNM GZ, Katarina Furjan predstavila je u Slovenskom domu svoju knjigu Hrvatskoj s ljubavlju, koju su izdali Slovenski dom i Vijeće. Tom prigodom otvorena je i izložba fotografija, dokumenata i autorici omiljenih osobnih predmeta i sjećanja iz Domovinskog rata pod nazivom Sjećanja ponosa i zahvala.

Prije predstavljanja knjige, minutom šutnje, do posljednjeg kutka puna dvorana, poklonila se svim ubijenima i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. “Veseo sam da je naša Slovenka – dugogodišnja članica uložila tako veliki trud i napisala knjigu prepunu toplih životnih priča iz Domovinskog rata u kojem je sudjelovala kao članica humanitarne organizacije Hrvatska pozadinska fronta. Hvala Vam”, rekao je predsjednik Slovenskoga doma i VSNM GZ Darko Šonc.

Ponosna sjećanja na vesela i tužna vremena

Velika humanitarka sudjelovala je u mnogim akcijama te neizmjernom ljubavlju pomagala onima koji su na bojištu branili domovinu. U knjizi je objavila i fotografije, dokumente i drugu građu koja dopunjuje njenu osobnu priču o hrabrim, časnim hrvatskim braniteljima u rovovima, na bojišnici, u bolnicama i lječilištima za vrijeme srpske agresije i u razdoblju stvaranja hrvatske države kao i o njenoj skrbi koja još uvijek traje. Govori o mnogim “malim” ljudima koji nisu na bojišnici već u “zaleđu” pomagali kako bi Hrvatska postala slobodna. “To je  posebna priča o posebnoj ženi velikog srca, koja je znala da mora nešto učiniti za svoju domovinu”, kazala je urednica Ivana Jadrešić, koja je pomogla pri oblikovanju priča i završetku knjige.

Mnogi su plakali

U svečanom programu kojeg je povezivao predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga Grada Zagreba Ivica Matošević, s mnogo emocija recitirali su  i čitali odlomke iz knjige dramski umjetnik Drago Asić., novinar i hrvatski branitelj Vjekoslav Pandurić, umjetničke animatorice Mateja Kunac i Arijana Mrzljak. Mnogima u publici bio je to izuzetno emotivan susret s Katarinom Furjan, kao i onima o kojima je pisala – izbjeglicama, prognanima, udovicama hrvatskih branitelja i umirovljenim časnicima 1. gardijske brigade Tigrovima, invalidima, ranjenicima – mnogi su evocirajući sjećanja na teška vremena, osobne tragedije, dirnuti zaplakali. U čast svojoj sugrađanki, slovenske pjesme otpjevao je ženski zbor Poljanski odmev iz Starog trga uz Kolpu. Promocija je završena pjesmom Prijatelji, koju je otpjevao stopostotni invalid Domovinskog rata Mario Filipi s kojim je spontano pjevala cijela dvorana Prešeren. (akm)