Zagreb – U Slovenskom je domu u jesenskom nastavku Alpinističkih četvrtaka gostovala Nastja Davidova, članica slovenske reprezentacije u lednom penjanju, koja je na predavanje privukla mnoge ljubitelje planina i članove Slovenskoga doma. Prikazujući iznimne fotografije, predstavila je svoj penjački put s naglaskom na uspone u protekle tri godine u svojoj bogatoj penjačkoj karijeri. Inicijator predavanja Željko Žarak zahvalio je Slovenskom domu i organizatorima događaja, izdavačkoj kući Libricon iz Zagreba, fondu Penjati se mora, koji djeluje u okviru alpinističke sekcije zagrebačkog planinarskog društva Željezničar i Marku Vukoviću iz istoimenog društva.

Nastja Davidova je rođena 27. srpnja 1979. u Kijevu u Ukrajini; kad joj je bilo 10 godina došla je u Sloveniju. Potiče iz sportske obitelji – majka je bila atletičarka a otac hokejaš. Prvi sport kojim se bavila bila je ritmička gimnastika a već u osnovnoj školi sa sestrom se upisala na planinarski kružok s kojim su obišle mnoge planine.

Paklenica je njen drugi dom

“U Paklenici sam napravila prve korake, jako rado odlazim u taj kanjon, osobito zbog mora u kojem se “pronalazim”, jako volim Dalmaciju”, rekla je. Alpinizmom se počela baviti relativno kasno, no posljednjih 11 godina intenzivno se posvetila ovoj aktivnosti i u kratkom vremenu napravila niz izvrsnih uspona. Penjački je vrlo svestrana i odlično se snalazi kako u klasičnom alpinizmu tako i u penjalištima ili u lednom i kombiniranom penjanju. Kaže da su joj strast velike stijene. Intenzivno se penjala po slovenskim a i po europskim  planinama a za sobom ima i sedam uspješnih ekspedicija u SAD, Patagoniju, Kirgistan, Nepal i Aljasku, od toga tri u ženskoj postavi. Planinarski savez Slovenije proglasio je Nastju najuspješnijom slovenskom alpinisticom u 2011. godini, a primila je i posebno priznanje za iznimne dosege u alpinizmu u 2012. Tri godine zaredom (2010-2012.) proglašena je najboljom alpinisticom Mestne občine Ljubljana. Predavanje s jedinstvenim fotografijama gora na koje se popela, završila je riječima: “Svima želim da doživite lijepe trenutke, bez obzira gdje se nalazite, ne samo u planinama”. (www.libricon.hr, akm)