U subotu 7. listopada, pripadnici slovenske manjine u Hrvatskoj proslavili smo u Zagrebu već 25. obljetnicu osnivanja Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj te se uz pjesmu i ples družili na tradicionalnom Sveslovenskom susretu. Ponosni smo i osobito nas veseli jer su se našem pozivu, osim više od 300 sunarodnjaka iz svih slovenskih društava u Hrvatskoj, odazvali i brojni visoki gosti: ministar za Slovence u susjednim državama i po svijetu Gorazd Žmavc, izaslanik predsjednika Republike Slovenije akad. dr. Boštjan Žekš, veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj dr. Smiljana Knez, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i drugi.

Gosti su u govorima naglasili povezujući značaj manjine koja može djelovati kao most između dviju država i zauzeli se za još bolji položaj slovenske manjine u Hrvatskoj. Savez je primio visoko priznanje Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske za doprinos i afirmaciju manjinskih prava, a dodijelio ga je predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer. Ništa, dakako nije proteklo bez pjesme: mogli smo uživati u nastupima odličnih instrumentalista i pjevača koji su svojim izvedbama poznatih slovenskih pjesmi mnogim posjetiteljima izmamili suze na oči.

Nakon svečanosti uslijedio je Sveslovenski susret – družili smo se uz hranu, piće i glazbu ansambla Florijan, plesali te ugodno razgovarali s članovima drugih slovenskih društava u Hrvatskoj. Upravo takva druženja su ono čemu se svi najviše veselimo, jer su potvrda našeg rada i snažan poticaj za njegov nastavak te dokaz da slovenska riječ i pjesma žive izvan granice naše lijepe slovenske domovine. Iskreno se veselimo svim budućim susretima, osobito Sveslovenskom susretu koji će se iduće godine održati već petnaesti puta! (nr)

Sve foto: Antun Bukovec

Više u Novom odmevu 63

Iz drugih medija:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174495433

https://www.sta.si/2436882/v-zagrebu-obelezili-cetrt-stoletja-zveze-slovenskih-drustev-na-hrvaskem