Bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske i zastupnica u Saboru Jadranka Kosor, bila je u srijedu, 28. svibnja 2014. gošća jednog u nizu večernjih razgovora koje smo počeli pripremati u Slovenskom domu u Zagrebu.

“Možete biti najbolji predsjednik vlade, radišan, marljiv i imati rezultate u svome radu. Ali kad vam kolege u stranci okrenu leđa, ostanete sami”. Tim se riječima osvrnula na svoju političku karijeru. Prisjetila se razdoblja u rješavanju graničnoga pitanja sa Slovenijom i ozračja nepovjerenja koje je tada prevladavalo u obje države.

Jadranku Kosor je iznenadio predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor s video snimkom u kojoj je rekao da je njihov susret u Trakošćanu bio prijeloman za odnose između Slovenije i Hrvatske. “Bili smo prisiljeni na međusobno povjerenje, jer su odnosi između država bili na rubu incidenta. Da bismo uspjeli u rješavanju toga stanja, morali smo djelovati zajedno, a ne jedan protiv drugoga”, rekao je Pahor.

Kosor je po prvi put ispričala kako ju je nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman pozvao u politiku. Kao novinarka Hrvatskoga radija na Vlaku slobode, u kolovozu 1995. godine pozvala ga je u telefonsku govornicu u tom vlaku. Njena tadašnja odlučnost uvjerila ga je da je pozove u politiku.

Večernjem razgovoru nazočio je i slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk sa suradnicima.

U suradnji sa slovenskim Veleposlanstvom u Slovenskom domu u Zagrebu i u buduće će se održavati večernji razgovori s poznatim političarima, gospodarstvenicima, umjetnicima, sportašima i drugim pojedincima koji su obilježili odnose između Slovenije i Hrvatske ili još uvijek imaju značajan utjecaj na odnose dviju susjednih država.

Domaćin večeri, koje će biti jednom mjesečno, Tanja Borčić Bernard na sljedeći je razgovor u Slovenskome domu pozvala nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. (tbb)

Tanja Borčić Bernard v pogovoru z Jadranko Kosor. Foto: Maja Vuksanić
Gošća večernjeg razgovora, Jadranka Kosor. Foto: Maja Vuksanić
Darko Šonc predaje Jadranki Kosor molbu za učlanjenje u Slovenski dom. Foto: Maja Vuksanić
Jadranka Kosor i Vojko Volk. Foto: Maja Vuksanić