U okviru projekta Ljudi koji nas povezuju – susreti u dijalogu, u Slovenskom domu u Zagrebu održan je susret sa svjetski poznatim kornistom, profesorom emeritusom Preradom Detičekom, koji je podrijetlom Slovenac. U Mariboru je završio prvu realnu gimnaziju, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studij roga kao prvi student koji je diplomirao rog u povijesti Muzičke akademije.

Teško je opisati čovjeka koji je u čitavom svome životu tako izniman i koji je ostavio snažan trag u svojoj sredini. Prerad Detiček imao je briljantnu glazbenu karijeru. U našem glazbenom životu prisutan je više od pedeset godina kao solist, komorni i orkestralni umjetnik, pedagog, organizator i redaktor komornih skladbi za puhače Borisa Papandopula. Bio je pionir na mnogim područjima glazbe. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je bio pročelnik, prodekan i dekan još uvijek podučava.
U razgovoru s njim čuli smo zanimljivosti iz njegova djetinjstva, školovanja na pariškom konzervatoriju, o njegovoj obitelji, koncertiranju po cijelome svijetu, pedagoškom radu i odgajanju mnogih glazbenih naraštaja među kojima je njegov nasljednik, najbolji svjetski kornist Radovan Vlatković. Gosti na susretu su, pored članova Slovenskog doma i Vijeća, bili i mnogobrojni glazbeni prijatelji od profesora Detičeka. Među njima ja bio i violinist, jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća, Miroslav Miletić. Predstavio je skladbu koju je skladao za profesora Detičeka, Tri scherza za rog i violinu, koja je ove godine u kategoriji najbolja skladba klasične glazbe nominirana za Porina.

Gala koncert za 80. rođendan

U glazbom obojenom susretu izvedene su i skladbe s nekoliko CD-a koje je izdao profesor Detiček, a na čiju je inicijativu i njemu u čast  nastalo niz kompozicija. Čuli smo skladbe Krešimira Baranovića, Miroslava Miletića, Roberta Schumanna i Wolfganga Amadeusa Mozarta kojeg je najradije svirao. Za svoje umjetničko djelovanje kao solist i komorni glazbenik, taj je skroman umjetnik primio mnogobrojne nagrade. Među inima je i nagrada predsjednika Republike Hrvatske koji ga je odlikovao Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.
Darko Šonc, predsjednik VSNM GZ i Slovenskog doma, mu je u povodu njegova skoroga 80. rođendana i za vjerno članstvo u Slovenskom domu čiji član je već pola stoljeća, darovao sliku profesora Jakova Šimunovića, koji u Slovenskom domu vodi kreativnu radionicu Šopek. Susret je završio profesor Detiček  pozivom na gala koncert kojeg će prirediti hrvatski glazbeni umjetnici u čast njegova 80. rođendana. Koncert će se održati u listopadu ove godine u Hrvatskom glazbenom zavodu.